Albanska monodrama ‘‘Ja sam Adem Jashari’’ u Domu hrv. branitelja

NEDJELJA, 10. TRAVANJ U 18 SATI, DOM HRV. BRANITELJA
Monodrama na albanskom jeziku "Adem Jashari" u izvedbi Kazališta Albanaca u Americi, održati će se u organizaciji Zajednice Albanaca Istarske Županije, i to u nedjelju 10.04.2016 u Domu Hrvatskih Branitelja u Puli sa početkom u 18 sati.  To će biti prvi put da u Istri gostuje predstava na albanskom jeziku. Kao uvod u predstavu, redatelj Xhevat Limani je rekao:

''Projekat “UNË ADEM JASHARI” (Ja sam Adem Jashari) je rezultat suradnje autora Lebit Murtishija, glumca Pajazit Murtishija i redatelja Xhevata Limanija. Ovaj projekat je rođen i narastao zajedno sa 100. obljetnicom neovisnosti Albanije u okviru Albanskog kazališta u Americi. Samim činom osnivanja Albanskog kazališta u Americi sa premijernom izvedbom “Anatema” pa sve do poslednje premijerne izvedbe “Gjergj Kastrioti-Skënderbeu”, pretvoreno je u jedno takoreċi institucionalno ognjište da si Albanci emocionalno i nacionalno ugriju smrznutu dušu. Ovo kazalište je utemeljeno sa posebnom misijom namjenjenom albanskoj dijaspori gdje god se oni nalazili po svijetu za poticaj i sačuvanje osjeċaja nacionalnog identiteta, da im odzvanjaju uši albanski i albanštinom, ne samo njima veċ i njihovoj djeci, osobno djeci čiji roditelji nemaju vrijemena da im govore albanski i naravno da ih educiraju i oplemenjuju im njihovu dušu kao ljudsku i civilizacijsku vrijednost.

Kazalište može izvršiti tu svetu misiju bolje nego diplomatske misije, udruge i političke stranke koje okaljaju image Albanaca. Kazalište stvaraju idealisti sa fantazmogiričnom imaginacijom koji očito da su duševna oporba vlastodržaca koji gaze bez nikakve odgovornosti sve ljudske i nacionalne vrijednosti. Pojava na hrvatskoj pozornici za Albance koji tamo žive i rade, svakako da je za naše kazalište profesionalna odgovornost, no i posebna međunarodna privilegija, s obzirom da nam se ukazala čast i prilika da komuniciramo konkretno sa našom braċom Albancima. Ovo nedvojbeno je njihova zasluga koji su sebi i svojim obiteljima stvorili mjesto u dragoj i simpatičnoj nam Hrvatskoj.

Zagreb za nas Albance pod kolonijalnom okupacijom Srbije (bivše Jugoslavije) bio je meka intelektualne i političke orijentacije kao i nacionalna potpora. Uvijek kada je Beograd terorizirao Albance na Kosovu, Makedoniji ili u druge krajeve, naši su pogledi uvijek bili upereni prema Zagrebu, osobito od strane profesora i intelektualaca zagrebačkog Sveučilišta, koji je za nas važio kao simbol obrane. Zagreb je jedno dugo vrijeme za nas predstavljao zapad i europski svjetonazor. Mi smo Zagreb voljeli i kao lijepi grad i kao Republiku Hrvatsku jer vučemo dosta povijesnih korijena koji nas zbližavaju i nas ujedinjuje sa Ilirijom.

Neka nam bude dopušteno da preko ove skromne predstave Albanskog kazališta u Americi da iskažemo zahvalnost i blagonaklonost Zagrebu, Hrvatskoj i plemenitim građanima koji su osjeċali i suosjeċali sa našom velikom nacionalnom dramom.
Adem Jashari je najsublimirani protagonist današnjice sa garancijom za sutrašnjost. On, koji je položio cijelu obitelj na oltaru slobode pretvorio se u simbol Trijumfa za Slobodu i Neovisnost Kosova. Pojedinosti ċete saznati tijekom izvedbe predstave.'' (Rex)

Facebook komentari