5 razloga zašto je čokolada zdrava

UKUSNA TAMNA MJEŠAVINA PLODOVA BILJKE KAKAOVCA I ŠEĆERA IMA BROJNE PREDNOSTI
Iako se uz spomen čokolade prepisuju negativne posljedice poput debljanja, kvara zubi i lošeg utjecaja na ten, znanstvenici detaljno istražuju njen utjecaj te prednosti i nedostatke. Otkrivanju prednosti pridodala je i priča Talijanke Guiseppine Projetto koja je preminula u 116. godini. Talijanka je isticala kako umjesto naporne tjelovježbe i zdrave prehrane radije poseže za kockicom čokolade.

Kako bi razbili negativne predrasude o ovoj slatkoj deliciji, donosimo vam 5 pozitivnih utjecaja  čokolade na zdravlje.
1.    Antioksidativna svojstva
Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima odnosno prirodnim spojevima koji štite naš organizam od brojnih bolesti. Jedan od najvažnijih antioksidanata koje sadrži čokolada je i flavonoid koji je odgovoran za gorki okus čokolade, a smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti.
2.    Zdravlje srca
Prema brojnim istraživanjima, tamna čokolada smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze – stanja tijekom kojeg dolazi do zadebljanja krvnih žila.
3.    Smanjuje rizik od moždanog udara
Još jedno istraživanje pokazuje kako velike količine čokolade smanjuju za čak 17% rizik od moždanog udara.
4.    Smanjuje krvni tlak
Tamna čokolada dokazano snižava krvni tlak. Kroz istraživanje je utvrđeno kako čokolada može smanjiti sistolički ili srčani tlak za 2,9 jedinica i dijastolički tlak za 1,9 jedinica. Isto tako, jedna čokoladica je pokazala učinak na krvni tlak kao i polusatno vježbanje.
5.    Poboljšava raspoloženje
Uz navedene prednosti, dokazano je da čokolada odlično utječe i na raspoloženje. Čokolada stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji je zaslužan za stabiliziranje raspoloženja.

Sve prednosti odnose se na tamnu čokoladu koja u sebi ima najmanje 70% kakaa. Čokoladu je potrebno konzumirati u umjerenim količinama jer prekomjerna konzumacija povećava rizik od pretilosti i razvijanja dijabetesa tipa 2.

(REX)

Facebook komentari