Zmaj vatrenog srca kreće u svemir

NOVA ERA SVEMIRSKIH ISTRAŽIVANJA

Američka privatna korporacija SpaceX uputila je NASA-i službenu informaciju vezano za njihovo učešće u natjecanju vrijedno 200 milijuna USD u kojem sudjeluju privatne tvrtke s ciljem izrade pilotiranog svemirskog broda. Čini se kao je SpaceX u ovom trenutku barem korak ispred ostalih. Njihov svemirski brod Dragon (Zmaj) već je odradio ispitnu svemirsku misiju, a otpočeli su radovi na milijardu USD vrijednom projektu složenih preinaka Dragona iz bespilotne u operativnu pilotiranu inačicu. Takva letjelica omogućiti će sedmeročlanoj posadi let do ISSa i natrag.
Prema informacijama iz SpaceX-a radi se na izradi sustava za evakuaciju koji će prema riječima Elona Muska biti revolucionaran u odnosu na današnje, koji se koriste još od prvih dana svemirske ere (tkz, „rakete-traktori“). Njihov sustav za evakuaciju neće se odbacivati već će biti sastavni dio broda i moći će se koristiti u cijeloj envelopi leta. Cijeli sustav, odnosno njegove komponente koristiti će se i za manevriranje u svemiru ali i pri mogućoj opciji slijetanja na kopno gdje bi poslužio kao raketni sustav za meko slijetanje. Osim smanjenja težine ovakav pristup omogućava i učinkovitiju integraciju sustava letjelice, a kako je Dragon namijenjen višekratnoj uporabi to će omogućiti i znatno smanjenje troškova uz povećanu efikasnost.
Pobijedi li SpaceX na ovom natjecanju, 200 milijuna USD biti će početna injekcija kapitala prije finalizacije proizvoda uključujući i opitni let za što bi im trebalo 3 do 4 godine kažu iz SpaceX-a koji danas zapošljava oko 1.000 ljudi u različitim pogonima tvrtke.
Mjesto u pilotiranom Dragonu plaćalo bi se dvadesetak milijuna USD što je više nego upola jeftinije od cijene koju NASA danas plaća Rusiji za mjesto u Sojuzu. S novim raketnim srcem iz kojeg doslovce suklja vatra raketnih motora, Dragon postaje pravi Zmaj u novoj eri svemirskih istraživanja s osloncem na privatne tvrtke. (Marino Tumpić)