Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja (u daljnjem tekstu ETOR) Zelena Istra će u Puli organizirati zanimljiva javna događanja. ETOR se od 2015. godine obilježava diljem Europe s ciljem poticanja i..."/>

Zelena Istra obilježava Europski tjedan održivog razvoja

Zelena Istra obilježava Europski tjedan održivog razvoja-110510

OBILJEŽAVANJE DOGAĐAJEM "MOJ KVART - ODRŽIV KVART" I AKCIJOM "HRANA NIJE OTPAD"
Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja (u daljnjem tekstu ETOR) Zelena Istra će u Puli organizirati zanimljiva javna događanja. ETOR se od 2015. godine obilježava diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja.

U četvrtak 1. listopada 2020. održat će se događaj „Moj kvart- održiv kvart” kojim će Maksimijanova ulica (bivša Ribarska ulica) oživjeti uz zanimljivu tribinu u Srpskom kulturnom centru, izložbu pulskih školskih održivih projekata, a za ugođaj i hranu će se pobrinuti „Hook&Cook” tim uz glazbene note DJ Teddy Leea, a u petak će se na pulskoj tržnici održati javna akcija kuhanja od ostataka od hrane.

U četvrtak program počinje u 18:00 sati otvorenjem izložbe učeničkih projekata koji se tiču održivog razvoja te projekcijom animiranog filma „Planet u glavu”. Naime, u sklopu projekta Zelene Istre „Znanje za održivo djelovanje” osnovne škole Monte Zaro, Kaštanjer, Šijana, Vladimira Nazora Krnica te srednja škola Gimnazija Pula - osmislili su i proveli zanimljive projekte kojima su htjeli u svojim kvartovima potaknuti održivi razvoj: od kampanje zaštite pčela i sadnje medonosnog vrta, lobiranja za grad bez plastičnih vrećica uz kreativne radionice izrade torbi i prirodnih sapuna do valoriziranja urbanih šuma i izgradnje zelenog krova, oživljavanja Pragrandea kao divljeg srca grada i pomoći starijim sugrađanima.

U 18:30 slijedi okrugli stol „Moj održiv kvart, grad i otok”, gdje ćemo ugostiti predstavnicu udruge Vestigium iz Zagreba - Irenu Borovina, koja će nam predstaviti brojne aktivnosti kojima su građani oživjeli svoj kvart, zatim će Ivana Kordić predstaviti uspješnu otočku inicijativu „Za Zlarin bez plastike” čiji cilj je bio u roku od godinu dana Zlarin pretvoriti u prvi jadranski otok bez plastike. 

Na tribini će Siniša Pavlović predstaviti primjer lokalnog poduzeća tj. uspješnog branda „Hook&Cook” koji spaja održiv ribolov i inovativni koncept restorana brze hrane koja nudi isključivo riblja jela koja su sami ulovili, a o svojim aktivnostima govorit će i predstavnica Solidarne eko tržnice Pula Feodora Gubaš te predstavnica Grupe za urbane vrtove Zelene Istre Mirjam Koroman. Tribinu će moderirati Ivan Kraljević. Tribina će se moći pratiti i putem Facebook live prijenosa. Večer će se nastavit uz odličnu atmosferu za koju će se pobrinuti DJ Teddy Lee i “Hook&Cook” tim sa svojim morskim zalogajima.

U petak 2. listopada 2020. od 10 do 12 sati pozivamo vas na pulsku tržnicu na Narodni trg na javnu akciju kuhanja od ostataka hrane koju će voditi naši aktivisti, samouki kuhari te gastro znalci Goran Zgrablić i Nikola Pezić.

U sklopu događaja građani će imati prilike vidjeti koliko hrane godišnje baci jedna osoba (da, očekuje vas JEDNO VELIKO brdo hrane), a na licu mjesta gastro znalci će kuhati marende spravljene od ostataka hrane te će demonstrirati recepte za "drugi dan”. Građani će brojne savjete pronaći u informativnim letcima koje ćemo dijeliti, a moći će vidjeti i prikaz pravilno složenog hladnjaka!

U okviru akcije Zelena Istra će informirati građane i o projektu “Aktivni i zdravi - starije osobe za održivi razvoj” te će, na licu mjesta, od starijih sugrađana koji itekako znaju kuhati praktično i štedljivo, prikupljati recepte “za drugi dan”, odnosno za pripremu hrane od ostataka kuhanih jela, starog kruha ili voća i povrća koje više nije svježe ili nije u cijelosti upotrebljeno prilikom kuhanja. Odabrani recepti bit će objavljeni u knjižici recepata koju Zelena Istra planira objaviti prije konca godine.

Ovaj događaj provodi se u sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje” koji Zelena Istra provodi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u partnerstvu s Centrom za mirovne studije, Ekološkom udrugom Krka Knin te osnovnim i srednjim školama na području Pule i Knina. Projekt je sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

(REX)