Zborovi Kombinat i Praksa u Dnevnom boravku Rojca

Zborovi Kombinat i Praksa u Dnevnom boravku Rojca-73814

VEČERAS U 20.30 SATI!
Dnevni boravak Rojca ugostit će u subotu 17.12. Koncert samoorganiziranih zborova na kojem će nastupiti zborovi Kombinat iz Ljubljane i Praksa iz Pule.

Ženski zbor Kombinat dolazi iz Ljubljane, a osnovan ja na Dan ustanka naroda Slovenije, 27. travnja 2008. godine, kada je skupina  djevojaka odlučila da će pjevati pjesme otpora iz cijelog svijeta. Prvi nastup imale su 23. svibnja 2008. u Menzi pri koritu, na Metelkovoj u Ljubljani, u sklopu proslave Dana mladosti.

Kako same kažu žele s crvenom kredom napisati tradiciju otpora ujedinjene u pjesmi i uvjerenju da je otpor jedan od osnovnih ljudskih prava. Vjeruju da kritička misao može proizići samo iz buntovnog stava i da današnje vrijeme proždire ljudsku dušu, a na oltar stavlja uspjeh, konkurentnost i izgled.

Svojim djelovanjem ne žele mijenjati svijet, ali vjeruju da se od gotovo zaboravljenih vrijednosti kao što su solidarnost, hrabrost, socijalna pravda, prijateljstvo i hrabrost svijet može učiniti ljepšim.
Iz poštovanja prema svima onima koji su podigli svoje glasove i dali život, oživljavaju pjesme koje su bile hrabri duh u revolucijama i ustancima diljem svijeta. Te pjesme nisu samo uglazbljene riječi nego vrijedno i šokantno svjedočanstvo ljudske vjere u bolji svijet. Za sve ljude.

Prvi album ženskog zbora Kombinat objavljen je 2013., na njemu je kompilacija partizanskih, antifašističkih i protestnih pjesama, od “Ay Carmele” i “Bella Ciao” do “Bandiere Rosse” i “”Bilećanke”, a u prva tri tjedna bio je najprodavaniji CD u Sloveniji. Za nekoliko stotina prodanih komada prešišao je “veličine” poput Tonija Cetinskog i Justina Biebera.

Prvi nastup u Hrvatskoj imale su nedavno u Šibeniku na  proslavi 72. obljetnice oslobođenja Šibenika i Dalmacije prigodom koje je otvoren Muzej pobjede. U Dnevnom boravku Roja pridružit će im se i pulski Zbor Praksa. Kao i Kombinat i  Zbor Praksa se okupio i izašao na ulice s pjesmama koje govore o društvenim razlikama u kojima živimo, klasnoj solidarnosti te nadilaženju nacionalnih barijera. Pjevaju pjesme koje su stoljećima služile političkom osnaživanju obespravljenih. Zbor broji već 40- ak nastupa od svog osnutka, u ožujku 2014. godine i to u Puli, Zagrebu, Ljubljani, Beču i Beogradu.

Koncert zbora Kombinat uz support zbora Praksa održat će se u Dnevnom boravku Rojca u subotu 17.12.. Početak je u 20.30 sati, a ulaz je slobodan.
Program organizira savez udruga Rojca u suradnji sa Zadrugom Praksa, a financiran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova. (REX)