Završena obuka nastavnika za provedbu projekata održivog razvoja

Završena obuka nastavnika za provedbu projekata održivog razvoja-99906

ŠKOLE KAO POKRETAČI PROMJENA U LOKALNOJ ZAJEDNICI
Zelena Istra i Centar za mirovne studije su od 2. do 4. rujna u prostorima Dnevnog boravka u DC Rojc organizirali "Seminar o održivom razvoju, 2. modul - Od ideje do akcije" za 25 nastavnica/ka, profesora/ica osnovnih i srednjih škola iz Pule i Knina. Tema održivog razvoja jedna je od najaktulanijih tema današnjice, a edukacija je temelj za postizanje održivog razvoja. Stoga je cilj naših obrazovnih seminara da nastavnici steknu teorijska znanja i vještine u području održivog razvoja, koja će im pomoći da osmisle, organiziraju i provedu školske projekte i projekte u zajednici na tu temu. Kompetencije koje će nastavnici steći u okviru ovog projekta pomoći će im i da svoju nastavu povežu s Kurikulumom za međupredmetnu temu Održivi razvoj.

Prvi modul seminara održan je u Kninu 01.- 03.07.2019. i bio je posvećen teoretskom znanju, vrijednostima i izgradnji stavova vezanih za područje održivog razvoja. Modul u Pulli bio je posvećen praktičnim znanjima i vještinama u području osmišljavanja, organiziranja i provedbe aktivnosti koje su vezane uz održivi razvoj. Na seminaru su nastavnice/i, profesori/ce škola partnera radili na temama planiranja školskih projekata u području održivog razvoja s naglaskom na smisleno uključivanje učenika u planiranje i provedbu projekata, te suradnju s lokalnom zajednicom.

Provedbeni tim ovog seminara  činile su  predstavnice partnerskih udruga Zelena Istra (Nina Brnić, Irena Burba i Dušica Radojčić) te Centra za mirovne studije (Lana Jurman i Lovorka Bačić) koje sve imaju višegodišnje iskustvo u obrazovanju nastavnika/ca i/ili rada u školi te direktnom radu u i sa zajednicom.

Seminar se proveo u sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje“ koji vodi udruga Zelena Istra, a partneri su Ekološka udruga Krka Knin i Centar za mirovne studije te partnerske škole iz Pule: OŠ Monte Zaro, OŠ Šijana, OŠ Kaštanjer, Gimnazija i partnerske škole iz iz Knina: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija. Projekt se provodi u oviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.
(Rex)