Postoje razlozi zašto ulaganja u estetske zahvate rastu svake godine. Dok je mišljene o njima stvar osobnih ukusa, zadovoljstvo korisnika rezultatima raste svake godine. Što se tiče brojki, prema izvještaju Američkog..."/>

Zašto estetski kirurg iz Norveške svaki mjesec doputuje u Rijeku?

Zašto estetski kirurg iz Norveške svaki mjesec doputuje u Rijeku?-100108

FOTO: POSJETILI SMO "CELEBRITY" KIRURGA U HRVATSKOJ BOLNICI "MEDICO"
Postoje razlozi zašto ulaganja u estetske zahvate rastu svake godine. Dok je mišljene o njima stvar osobnih ukusa, zadovoljstvo korisnika rezultatima raste svake godine. Što se tiče brojki, prema izvještaju Američkog udruženja estetskih kirurga (ASAPS), samo u Americi prošle godine je, primjerice, izvedeno više od 320 tisuća zahvata na grudima, od čega je na 'silikonsko' povećanje grudi potrošeno više od 1 milijardi dolara.

Približan iznos potrošen je na razne zahvate injekcijom kod muškaraca i kod žena, poput hijalurona za kožu, čije je korištenje u četiri godine poraslo za skoro 60 posto. Pacijenti najčešće time koriste mogućnost prikrivanja bora. Povećanja stražnjice su porasla za 61 posto u pet godina, pa je prošle godine u SAD-u na njih potrošeno više od 100 milijuna dolara.

Zašto vrhunski estetski kirurg svaki mjesec iz Norveške doleti u Hrvatsku?

Ni Hrvatska ne zaostaje u rastu interesa za estetskim zahvatima, što nam je potvrdio specijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije, dr. med. Vanja Bušić. Dr. Bušić je ravnatelj odjela za plastičnu kirurgiju u norveškoj bolnici Forusakutten Kolibri, a posjetili smo ga u predzadnjem rujanskom terminu u riječkoj Specijalnoj bolnici Medico.

"Iako sam u Norveškoj već godinama na stalnoj adresi, gotovo svaki mjesec sam i u Medicu. Dolaze nam pacijenti iz Rijeke, Istre, Dalmacije i Zagreba", kaže dr. Bušić, koji je u više od 20 godina karijere radio u njemačkim klinikama u Duisburgu i Düsseldorfu, ali i u 'susjednom' Sarajevu.

Na pitanje zašto nakon tako bogatog iskustva i zavidne pozicije u norveškoj bolnici, svaki mjesec dođe u riječki Medico, dr. Bušić kaže da su ga privukle kvaliteta i dobra energija. "Medico već dvije godine ima američku akreditaciju AACI, koja potvrđuje visoku razinu kvalitete i sigurnosti. Radim s izvrsnim timom, a lokacija je privlačna jer je blizu Istrijanima, ali i Zagrepčanima", navodi dr. Bušić.

Na pitanje tko su mu najčešći korisnici u Hrvatskoj, odgovara da su žene i dalje u većini, ali da se broj muških pacijenata povećava. "Ljudi više nemaju predrasude kao prije jer znaju da je estetska kirurgija, ako ste na pravom mjestu, temeljita, sigurna i kvalitetna. Muškarci se uglavnom odlučuju za korekcije nosa, ušiju ili smanjenja grudi", kaže dr. Bušić.

Otkriva da se žene uglavnom javljaju radi podizanja ili povećanja grudi, a mnoge žele zategnuti kožu vrata ili korektirati kapke. Ipak, za razliku od zapadnih zemalja, još uvijek mali broj žena u Hrvatskoj dolazi na konzultacije o smanjenju grudi. Prevelike grudi mogu uzrokovati bolove i probleme u kretanju.

"Vjerojatno samo nemaju dovoljno informacija. S operacijom smanjenja grudi, naime, smanjuju se napetost i bol u vratnom dijelu kičme i ramenima, te im fizičke aktivnosti ponovno postaju zadovoljstvo", objašnjava dr. Bušić.

Pacijenti mi na kraju kažu "Sad izgledam kako se i osjećam!"

Od ljepših iskustava pamti one kad mu se pacijenti nakon oporavka jave jer su oduševljeni rezultatom.

"Neki mi naknadno pošalju poruku kad shvate koliko im je estetski zahvat pomogao da izvana izgledaju onako kako se osjećaju iznutra. To su sasvim razumljive situacije. Ako vam koža ostari jer živite užurbanim stilom života, a vi ste još uvijek puni elana, naravno da ćete biti sretni kad je vratite 'u formu'", ilustrira dr. Bušić. Naveo je i da dio žena nakon poroda ima višak masnoće ili kože na tijelu koje se ne mogu riješiti tjelovježbom i zdravom prehranom. "U takvim slučajevima uletimo kao 'mala pomoć'", našalio se dr. Bušić.

Smatra da su prednosti koje klijente dovode u Medico brzina i lokacija.

"Cijelu predoperativnu pripremu obavljamo u jednom danu i na jednom mjestu, a nakon zahvata oporavite se u ugodnom ambijentu vrhunski opremljenog kirurškog odjela", kaže dr.Bušić.

Na pitanje što savjetuje onima koji se premišljaju oko zahvata, zaključuje da je uvijek dobro doći na konzultacije. "Liječnik će s vama proći kroz problem koji vas muči i pripremiti vam individualno rješenje. Svaki pacijent je drugačiji, i zato je važno sjesti i porazgovarati. Postoje brojne mogućnosti kojima ispunjavamo vašu istinsku viziju sebe", zaključuje dr. Bušić.

Idući dostupni termini za pregled kod dr.med. Vanje Bušića u Specijalnoj bolnici Medico u Rijeci su od 26. do 29. rujna. Ako se želite naručiti za pregled, javite se na brojeve 051 263 109 / 052 633 333 ili slanjem maila na medico@medico.hr.

(REX)