Započeo međunarodni znanstveni projekt

Započeo međunarodni znanstveni projekt-116139

O EUROPSKOM VISOKOŠKOLSKOM OBRAZOVANJU NOVINARA U DIGITALNOM OKRUŽENJU
Međunarodni tim institucionalnog znanstvenog projekta Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju (Higher Education for Journalists in a Digital Environment - HEJDE), usmjerenog istraživanju mogućnosti, perspektiva i izazova koje digitalno okruženje donosi i/ili postavlja u/pred akademsko obrazovanje novinara u Hrvatskoj i Europi, započeo je s radom. 

Riječ je o trogodišnjem projektu (siječanj 2021. – siječanj 2023.) kojeg financira i čiji je nositelj Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije (FITIKS) Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. 

Ključne aktivnosti projekta su: 1. Istraživanje digitalnog krajolika visokoškolskog obrazovanja novinara u EU unutar čega će se izraditi javno dostupna interaktivna mapa studijskih programa koji obrazuju novinare u Europi, organizirati virtualna međunarodna znanstvena konferencija 13. medijski dijalozi s ciljem znanstvenog promišljanja o edukaciji za medije u digitalnom okruženju i objaviti niz znanstvenih radova u međunarodnim znanstvenim časopisima Medijska istraživanja te Medijski dijalozi. 2 2. Istraživanje potrebe i/ili prilike za uvođenjem specijalističkog poslijediplomskog online studija novinarstva na hrvatskom jeziku, koji bi bio namijenjen potencijalnim studentima iz Hrvatske i zemalja okruženja 3. Kreiranje digitalne zbirke literature na temu obrazovanja novinara te 4. Izrada digitalne baze filmova, koji mogu služiti kao digitalno nastavno sredstvo za rad u visokoškolskoj nastavi novinarstva, i pripadajućih metodičkih materijala. 

Spomenute se teme na domaćoj i međunarodnoj razini još nisu istraživale što doprinosi značaju ovog projekta, posebno u kontekstu promjena koje tehnološki razvoj nameće svim društvenim praksama, pa tako i obrazovnoj. Projekt okuplja znanstvenike te istraživače medija i novinarskog obrazovanja s visokih učilišta u Hrvatskoj i Europi, kao i diplomske i doktorske studente, a vodi ga doc. dr. sc. Tijana Vukić s Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije u Puli. 

Značaj ovog projekta prepoznale su brojne institucije partneri i podupiratelji kao što su: Odsjek za informacijske i komunikacije znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Naklada Medijska istraživanja, Istraživački medijski centar-Podgorica (Crna Gora), Temporary Working Group (TWG) of Journalism and Communication Education of the European Communication Research and Education Association (ECREA), Inštitut za informatiko Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Sveučilišta u Mariboru (Slovenija). Posebno se ističe potpora UNESCO-va sektora Communication and Information (Pariz) te Hrvatske komisije za UNESCO Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske koji su poduprli za projektnu aktivnost izrade interaktivne mape studijskih programa koji obrazuju novinare u Europi. Više o projektu dostupno je na mrežnoj stranici [url=https://fitiks.unipu.hr/hejde]https://fitiks.unipu.hr/hejde[/url], a novosti, osim na mrežnoj stranici, možete pratiti i putem Facebook stranice projekta.

(REX)