Volonterski centar Istra obilježio Međunarodni dan volontera

Volonterski centar Istra obilježio Međunarodni dan volontera-83840

DOGAĐAJ JE BIO I HUMANITARNOG KARAKTERA
U utorak, 5.12., u Dnevnom boravku Rojca, srednjoškolci i srednjoškolke te drugi zainteresirani mladi povezani su s organizacijama civilnog društva i drugim organizatorima volontiranja.

Organizatori volontiranja, koji surađuju s mladim volonterkama i volonterima ili ih tek traže, predstavili su se učenicima/cama koje volontiranje zanima kao dio kulture aktivnog građanstva i/ili kao mogući osobni izbor za razvoj vještina, samopouzdanja, osjećaja smisla, povezanosti s drugima... Predstavljanje je bilo "sajamskog" tipa: umjesto formalnih, tehnologijom potpomognutih prezentacija, mladi su obilazili punktove različitih neprofitnih organizacija i u izravnoj komunikaciji s (mladim) volonterima/kama više saznali o radu organizacija i konkretnim prilikama za volontiranje.

U obilježavanju je sudjelovalo 12 organizacija: Volonterski centar Istra, Udruga ZUM, Udruga Suncokret, Udruga Metamedij, Udruga Zelena Istra, Udruga cerebralne paralize Istarske županije, Savez udruga Rojca, Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Centar za inkluziju i podršku u zajednici Pula, humanitarna udruga Naš San Njihov Osmijeh, Pulska filmska tvornica i Podružnica CZSS - Obiteljski centar Pula.

Događaj su posjetili i učenici Ekonomske škole Pula, Medicinske škole Pula, Talijanske srednje škole Dante Alighieri, Gimnazije Pula, Škole za odgoj i obrazovanje Pula te Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

Događaj je bio i humanitarnog karaktera - prikupljale su se namirnice i higijenska sredstva za humanitarnu akciju "Jedna za druge", udruge Naš San Njihov Osmijeh. Osim toga, kekse za volontere i goste pripremili su učenici B i C skupine radnog osposobljavanja Škole za odgoj i obrazovanje Pula.

Događaj je organizirao Klub mladih volontera koji je nastao kao dio partnerstva Volonterskog centra Istra i Udruge ZUM kroz projekt Volontiranje - snaga mladih. Projekt financira Grad Pula, a brojne druge aktivnosti VCI-ja, uključujući aktivnost obilježavanja Međunarodnog dana volontera sufinanciraju se iz Proračuna Istarske županije za 2017. godinu.

Ovim putem, Volonterski centar Istra, još jednom zahvaljuje svima koji su sudjelovali u ovom događaju te svim volonterima i volonterkama želi sretan Međunarodni dan volontera!
(Rex)