Vojni rok trajat će tri mjeseca, bit će plaćen 700 eura

Vojni rok trajat će tri mjeseca, bit će plaćen 700 eura-142828

TREBAO BI KRENUTI OD 1. SIJEČNJA 2025. GODINE
Od 1. siječnja 2025. godine, prema informacijama koje je objavio Jutarnji list, oko 17 tisuća punoljetnih mladića u Hrvatskoj moglo bi biti pozvano na obveznu tromjesečnu vojnu obuku, koja će biti plaćena, te će im se upisivati radni staž. Ovaj korak je predmet trenutnih razmatranja u Ministarstvu obrane, a ministar Ivan Anušić će ovog tjedna razmotriti tri različita modela obveznog vojnog roka, nakon čega će Vlada Republike Hrvatske, zajedno s predsjednikom Zoranom Milanovićem, donijeti konačnu odluku o tome hoće li se vojna obuka zaista uvesti te na koji način.

Prema informacijama iz MORH-a, preferirani model obuke bio bi tro-mjesečni program, u kojem bi se prva dva mjeseca posvetila temeljnoj vojnoj obuci, dok bi se treći mjesec posvetio specijalističkoj obuci prema individualnim afinitetima polaznika. Tijekom ova tri mjeseca, vojni ročnici bi se educirali kako teorijski, tako i praktično, uključujući učenje vojnih doktrina, montiranje oružja te praktično gađanje na poligonu.

Nakon što je bivši ministar obrane Mario Banožić povećao naknade dobrovoljnim ročnicima na 700 eura mjesečno, trenutni ministar planira daljnje povećanje tih naknada, pod uvjetom da postoji financijski prostor u proračunu za to. Važno je napomenuti da će služenje tromjesečnog obveznog vojnog roka biti priznato kao radni staž, omogućavajući ročnicima različite pogodnosti koje imaju zaposlene osobe.

Jedno od otvorenih pitanja je kako će se postupiti s mladima koji se pozivaju na priziv savjesti, što je činilo oko 70 posto mladih 2008. godine, što je rezultiralo zamrzavanjem vojnog roka. MORH planira zadržati priziv savjesti kao ustavnu kategoriju, ali istovremeno planira osigurati da obveznici koji se pozivaju na priziv savjesti prođu određenu vrstu obuke. Primjerice, MORH će osigurati obuku o reakcijama u katastrofalnim situacijama ili pružanju prve pomoći.

Vojni rok neće biti obvezan za žene, koje će i dalje moći dragovoljno služiti, dok će muškarci koji se prijave morati proći specijalistički liječnički pregled i psihološka testiranja. Fizička spremnost će se stjecati tijekom obuke, a neće biti uvjet za prijavu, već samo za prolazak obuke.

(REX)