Veliki uspjeh za četiri istarska ronilačka centra

Veliki uspjeh za četiri istarska ronilačka centra-129233

CERTIFIKAT ODRŽIVOSTI ZA RONILAČKE CENTRE SCUBA LIBRE, SHARK, INDIE I BURA BORA 
Prijatelj mora (Friend of the Sea), globalni standard za proizvode i usluge koji poštuju i štite ocean i njegove resurse, projekt Svjetske organizacije za održivost (World Sustainability Organisation - WSO), napravio je certifikaciju Održivo ronjenje (Sustainable Diving), dizajniranu za ronilačke centre koji pružaju jasne naznake o tome kako odgovorno roniti i zaštititi ekosustav.

Nedavno su četiri hrvatska centra, koji djeluju na istarskom poluotoku, prepoznata kao održiva od strane Friend of the Sea: Ronilački centar Scuba Libre Nenada Cakića, Ronilački centar Shark Valentine Buršić, Ronilački centar Indie i Ronilački centar Bura Bora, oba Robert Lehotkai.

Kako bi ronjenje imalo logotip Friend of the Sea, vodiči i osoblje broda moraju uputiti sudionike u određena pravila, poput zabrane dodirivanja bilo koje morske vrste i hranjenja riba, te objasniti kako se ispravno koriste fotoaparati i flesh. Osim toga, operateri i sama posada moraju sudjelovati u periodičnim programima obuke, pridonijeti prikupljanju znanstvenih podataka i osigurati da se na brodu i tijekom ronjenja ne koristi plastika za jednokratnu upotrebu.

Prisjetimo se kako je 17. rujna, Aquarium Pula za svoj rad dobio prestižni certifikat od strane Svjetske organizacije za održivost (World Sustainability Organization) čiji je cilj poticanje razvoja tvrtki u održivom smjeru. Primitkom certifikata „Friend of the sea“ Aquarium Pula se obvezao na društvenu odgovornost i aktivno uključivanje u programe uzgoja ugroženih vrsta, sve u svrhu očuvanja divljih populacija životinja te morskih ekosustava kroz vlastito poslovanje.

(H.R./istrain)