Večeras “Classical Favorites 2” u pulskoj Areni

Večeras “Classical Favorites 2” u pulskoj Areni-119190

ARENA PULA, PONEDJELJAK, 12. SRPANJ U 21,30 SATI
Nakon spektakularnog i nezaboravnog početka izvedbom Puccinijeve opere „Tosca“ i "Classical Favorites 1", 3.  Summer Classics / Ljetna klasika, festival Opere riječkog HNK Ivana pl Zajca u pulskoj Areni, nastavlja se večeras, u ponedjeljak, 12. srpnja 2021. koncertom „Classical Favorites 2“ / „Omiljena klasika 2“ Riječkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem njihova mladog, virtuoznog šefa-dirigenta Valentina Egela, koji svojom iznimnom energičnošću i zadivljujućom lakoćom nadahnjuje umjetnike i oduševljava publiku. Uz vrhunske riječke simfoničare, na koncertima će sudjelovati i članovi ansambla Baleta riječkog HNK te koncertima podariti novu, drugačiju, zadivljujuću dimenziju.

Koncert „Classical Favorites 2“

Dok „Classical Favorites 1“ donosi note i melodije uglavnom iz Amerike, „Classical Favorites 2“ povest će nas na glazbeno putovanje na drugi kraj svijeta, onaj u kojem su nastale mnoge od najljepših stranica glazbene literature, u – Rusiju.

Koncert će otvoriti „Šeherezada“, simfonijska suita koja zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu svog autora Nikolaja Rimskog Korsakova. Kao temelj toj opsežnoj simfonijskoj skladbi poslužile su četiri priče iz stare arapske zbirke pripovijedaka „Tisuću i jedna noć“. U ovom sjajno orkestriranom djelu, u pravom blještavilu orkestralnih boja, kroz četiri stavka, doživite priču o perzijskoj kraljici i njenom pripovijedanju kao spasu od smrti, sultanovu okrutnost ali i čežnju za ljubavlju, kao i sve čudesne i neuhvatljive ćudi mora.

Nakon pauze slijedi uvertira-fantazija „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog, sigurno najpopularnijeg ruskog skladatelja i najizrazitijeg predstavnika slavenske romantike u drugoj polovici 19. stoljeća. Svoju originalnost i poseban glazbeni jezik iskazao je i u „Romeu i Juliji“, djelu u kojem je veličanstveno utjelovljenje našla ideja o pobjedi ljubavi nad smrću.
I „Classical Favorites 2“ zaključit će Ravel i „Bolero“ uz zadivljujući ples na trampolinima.

(rex)