Vanđelić: “Plenković prešućuje koliko je narastao javni dug u njegovom mandatu”

Vanđelić: “Plenković prešućuje koliko je narastao javni dug u njegovom mandatu”-143981

PRIOPĆENJE
Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika, na svom Facebook profilu, objavio je grafikon koji prikazuje rast javnog duga za vrijeme Plenkovićevog mandata i osvrnuo se na ovu temu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Kako nas zadužuju. Plenković prešućuje da je javni dug u njegova dva mandata narastao čak 28%, s 37 na preko 48 milijardi eura. Udio duga u BDP-u će padati ako, i samo ako, BDP raste brže nego što se akumulira dug, a to je vrlo upitno jer jednom kada se ispušu EU fondovi, Hrvatska će moći samo sanjati o stopama rasta od 3%, što nije dovoljno za konvergenciju prosjeku EU.

Nadalje, ako je kamatna stopa na javni dug viša od stope rasta ekonomije, tada javni dug postaje neodrživ. Projicirana stopa rasta ove godine je 3.2%, a kamatna stopa na izdanje “narodne” obveznice je 3,65%. Prošli mjesec smo se zadužili na međunarodnom tržištu uz kamatnu stopu od 3.421%. Dakle, zadužujemo se i “doma” i u inozemstvu po kamatnim stopama višim od stope ekonomskog rasta. Pitam se što nam o tome ima reći ministar Primorac, a što profesor Primorac? Imamo li ovdje slučaj fiskalnog Dr. Jekylla i Mr. Hyde-a?"

(REX)