USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 17 okrivljenika - VIDEO

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 17 okrivljenika - VIDEO-132497

GRAĐANE STAROSTI IZMEĐU 64 I 93 UVJERAVALI DA JE NOVAC KOJI IMAJU KRIVOTVOREN I DA GE TREBAJU ZAMIJENITI
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su, u suradnji s Ravnateljstvom policije te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad 11 muških i šest ženskih osoba starosti od 22 do 46 godina, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.
 
Sumnja se da je 26-godišnjak povezao u zajedničko djelovanje preostalih 16 osoba te su u sastavu zločinačkog udruženja, od početka listopada do sredine studenog 2022. godine na području Zagreba, činili kaznena djela na štetu više osoba starosti od 64 do 93 godine.
 
Naime, utvrđena je sumnja da su s tzv. radnih telefona svakodnevno, nasumice iz telefonskog imenika nazivali veći broj osoba, lažno se predstavljali i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca. Potom su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti te su im ujedno ponudili osiguranje nakita koji posjeduju.

Nakon stjecanja povjerenja oštećenih, osumnjičene osobe su dolazile na adrese stanovanja svojih žrtava te im se lažno predstavljale kao policijski službenici. Potom su im otuđili novac i nakit navodeći kao razlog da predmete moraju fotografirati, izdati potvrde i slično. Otuđeni novac i nakit su odnosili i predavali 26-godišnjaku koji je novac raspodijelio počiniteljima.

Policijski službenici obavili su pretrage osoba, kao i prijevoznih sredstava te objekata s kojima su se koristili osumnjičenici, a u kojima je pronađena veća količina novca u domaćoj i stranoj valuti, nakit, više komada vatrenog oružja, uređaj za ometanje signala tzv. jammer, veća količina mobilnih uređaja i SIM kartica, odjevnih i drugih predmeta koji su korišteni prilikom počinjenja ili su otuđeni za vrijeme počinjenja kaznenih djela.

Ukupna protupravna korist koji su okrivljenici na opisani način pribavili iznosi najmanje 1.299.854 kune.


 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 15 osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, jedna je osoba trenutno nedostupna policiji te se za njom intenzivno traga, dok se jedna osoba od ranije nalazi u istražnom zatvoru. Policijski su službenici nadležnom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave.

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 17 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od listopada do 23. studenoga 2022. u Zagrebu, isplanirao izvršenje više kaznenih djela prijevare te povezao ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe u zajedničko djelovanje odredivši kao cilj pribavljanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na način da osobama starije životne dobi neistinito predočavaju da su policijski službenici koji vode istragu protiv djelatnika banke zbog stavljanja u opticaj krivotvorenih novčanica na njihovu štetu te ujedno osiguravaju zlatni nakit koji posjeduju.

Realizacijom planiranog djelovanja rukovodio je I. okr. koji je davao upute II. do X. okrivljenicima koji su prema opisanom scenariju najprije iz pozivnih centara telefonski pozivali starije osobe te su se predstavljali kao policijski službenici koji rade na zaštiti njihove imovine. Potom su im neistinito predočavali da je, zbog sumnje da kod sebe ili na računu u banci imaju krivotvorene novčanice, potrebno da policijski službenik provjeri novac i izda im potvrdu s kojom mogu u FINI krivotvoreni novac zamijeniti za pravi. Također su im neistinito predočavali će policijski službenik ujedno osigurati njihov zlatni nakit.

Nakon što bi im pozivane osobe povjerovale te im otkrile koji iznos novca imaju i koliko zlatnog nakita posjeduju, prema uputama koje im je davao I. okr. osobno ili posredstvom II. do X. okr., na njihove adrese su odlazili XI. do XVII. okr. koristeći se vozilima koja je I. okr. prethodno osigurao u tu svrhu. Potom su, na ime navodnog pregleda, od starijih osoba uzimali novac i zlatni nakit te ga predavali I. okr. koji ga je sukladno njihovim ulogama međusobno dijelio.

Na opisani način okrivljenici su na štetu većeg broja osoba pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 1.299.854,00 kune odnosno 172.520,27 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 16 okrivljenika, dok se jedan okrivljenik od ranije nalazi u istražnom zatvoru u drugom predmetu.

(DV)

Video vezan uz članak