Urbani piknik „Alla Istriana” u zagrebačkoj galeriji Velvet

ŽUTA LIVADA MIRISA I OKUSA BY MASTERCHEF-ica DORIS CERIN
Dokoličarenje je danas ultimativni luksuz i baš zato je tim iz kultnog kafića/galerije Velvet organizirao prvi zagrebački urbani piknik. Naime, ideja urbanog piknika u formi galerijskog dokoličarenja rođena je još prije nekoliko godina na relaciji Pula-Bruxelles, kada je piknik organiziran u pulskoj Galeriji Makina. Pretvarajući galerijski prostor u pseudo-livadu, pulskoj je publici, ugodno smještenoj između mirisnih grmova cvijeća i aromatičnog bilja, predstavljen koncept inverzije forme vernissagea kada su hrana i piće pretvoreni u glavni mediji komunikacije kreativnih ideja. Tematski interpretirani i predstavljeni na način koji nudi puno više od doslovnosti utaživanja žeđi i gladi, publika je iz pasivnih receptora postala aktivni participant socijalnog eksperimenta, tzv. novog urbanog dokoličarenja. Na zagrebačkom su pikniku prijatelji/gosti imali priliku za kreativnom razmjenom ideja, hrane i pića. O ideji dokoličarenja nekad i danas te o pikniku kao motivu u umjetnosti razgovarale su Paola Orlić i Vlatka Kolarović s brojnim okupljenim gostima. Za tu priliku slikar i cvjećar Saša Šekoranja pretvorio je urbani dio grada u rascvjetalu žutu livadu na kojoj su uzvanici mogli uživati u kulinarskim i vinskim delicijama.

Svoje sjajne kulinarske specijalitete otkrila je poznata istarska MasterChef(ica) Doris Cerin (restoran Peperoni Poreč) koja je naprosto unijela pikantnu notu  cjelokupnom  događaju kreacijama na pjatima gdje se mogao kušati istarski boškarin u Pilatovom teranu sa maslinovim ulje Balija i cvjetovima ljubičica, a sve to umoćeno u mljeveni rogač koji je imao okus na čokoladu i izgledalo je nepcu kao da kuša najfiniju divljač.  Bila je tu zatim sipa kuhana u malvaziji Pilato spravljena na salatu sa vlascem, mladim lukom i cvjetovima tratinčica. Slatka torta od griza, rogača naranče i grožđa neobična  i alternativna svidjela se gostima/publici. Najveći su hit postigle voćne i povrtne velutate, paštete i kremice Pepper Lady - Doris Cerin i to zasebno jedna fina, lagana i proljetna sa šparugama, kozjim jogurtom Stancije Kumparička i svježim jagodama sa maslinovim uljem, medom, zatim pašteta od kokošje jetrice sa peperončinom po kojoj je masterchefica Doris već nadaleko poznata, kremica divljeg radića i koromača, confettura naranče sa maslinovim ulje Nicolette Balija koje je i sama prezentirala. Predstavio se i jedini hrvatski proizvođač šafrana Alessandro Candotti i proizvođač kozjih sireva Aleš Winkler iz Stancije Kumparička. Pila su se vina vinarije Pilato iz Višnjana, malvazija, teran, chardonnay i crni cuve' (teran, merlot, refošk). Istarskoj gastro ekipi pridružila se i dizajnerica, ilustratorica i kuharica BooBoo Tannenbaum s Kexom te Vinska kuća Skaramuča.

U pikniku su uživali i mnogobrojni poznati Hrvati: glumice Vanda Winter, Petra Kurtela, Nataša Janjić i Joško Lokas, Đurđa Tedeschi, Ronald Braus, Hloverka Novak Srzić, Branka Kamenski, Kristina Krepela i mnogi drugi.  Urbani piknik je uspio izvući ono najbolje iz publike: vratiti izgubljeno vrijeme u kojem smo se znali družiti bez žurbe, a u hrani uživati polako. I baš u tim trenutcima rađaju se najsjajnije ideje... (REX)