Unatoč procijepljenosti, OB Pula ima do sada najveći broj oboljelih djelatnika

Unatoč procijepljenosti, OB Pula ima do sada najveći broj oboljelih djelatnika-123860

HRSTIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA ZAVRŠIMO COVID EPIDEMIJU
Opća bolnica Pula trenutno je opterećena velikim izostankom medicinskog osoblja zbog bolovanja, a muči ih i kronična premorenost zbog stalno visokog broja zaraženih osoba. Dobili su ispomoć u medicinskim sestrama, ali prema riječima ravnateljice Bolnice Irene Hrstić, ni to neče biti dovoljno ako brojke i dalje budu rasle. Hrstić poziva građane na veću procijepljenost jer smatra, kako kaže, da je to jedini izlaz iz trenutne teške situacije u pulskoj bolnici, ali i općenito iz pandemije. Ne vjeruje ni da se ovom razinom procijepljenosti može odraditi dobra turistička sezona. U nastavku kratki razgovor s ravnateljicom OB Pula Irenom Hrstić za Regional Express:

1.    Kakvo je stanje s liječnicima i medicinskim sestrama
U ovom spojenom IV i V valu, osim kronične premorenosti opterećeni smo zbog bolovanja, bilo zbog korone pobolijevanja ili ostalih uzroka. Obolijevanje u bolnici prema mjesecima, jasno je vidljivo da u broju prednjače studeni i prosinac 2021 godine, i dalje raste u siječnju ove godine. U prvoj polovici mjeseca obolio je jednaki broj djelatnika kao u cijelom mjesecu prosincu. 

   

2.    Dobili ste i pomoć u medicinskim sestrama, koliko ih je na kraju došlo, koliko biste ih još trebali?
Jesmo, došlo nam je trenutno na ispomoć 5 medicinskih sestara iz Istarskih domova zdravlja, a tijekom prosinca i studenog prošle godine imali smo na ispomoći isto toliki broj medicinskih sestara i njegovatelja iz Specijalne bolnice u Rovinju. 
U ovom trenutku to je dostatna ispomoć, jer su danas nešto manje brojke hospitaliziranih pacijenata. No, ukoliko bi te brojke dalje rasle, i ukoliko bi i dalje obolijevali djelatnici ovo neće biti dostatna ispomoć. 
No treba imati na umu da i drugi zdravstveni djelatnici (Rovinj, vanbolnička hitna) isto postoji pojačana potreba za radom.

3.    Koliko je djelatnika bolnice u samoizolaciji, tj. koliko ih ima koronu. 
Gore navedene brojke su pobolijevanje po mjesecima. Samoizolacije su u puno manjem broju jer je većina djelatnika procijepljena pa nema izrečenu mjeru samoizolacije. No, iskreno, nemamo luksuza da puno djelatnika uđe u mjere samoizolacije jer to znači dodatno privremeno izlaženje iz procesa rada, na i ovako nedostatan broj djelatnika. 

4.    Da li ostali Odjeli rade normalno 
Teško je reći što znači normalno u današnje vrijeme, odnosno u posljednje 2 godine. Da, općenito rečeno, pružaju se sve ugovorene usluge. Ima povremenih prekida pojedinih pružanja usluga, ukoliko se desi da istovremeno nedostaje veći broj djelatnika neke djelatnosti. To se može vidjeti u polikliničkom radu. Ali, uz značajnu požrtvovnost djelatnika i njihov rad „na više radilišta u jednom danu“ pokušamo organizirati rad na način da pacijenti (korisnici) što manje to osjete. 

5.    I na kraju poruka svim pacijentima i korisnicima OB Pula
Pomognite nam da završimo COVID epidemiju. 
Što je moguće postići samo na jedan jedini način – visokom stopom procijepljenosti stanovništva u kratkom roku, a i osobnom odgovornosti. Samo na taj način možemo nadvladati SARS CoV-2 virus. 
Samo na taj način moći ćemo osigurati djelatnicima zdravstvenog sustava da dođu u priliku za odmor. Mnogi od njih rade u višemjesečnom kontinuitetu bez godišnjih odmora. 
Ne treba zaboraviti da nakon zime ide proljeće i pred-sezona, a kasnije i sezona, od koje mnogi žive. Da li je moguće da ćemo imati dobru turističku sezonu sa ovako visoko aktivnom epidemijom i ovako niskom stopom procijepljenosti. 
A ti isti zdravstveni djelatnici koji su ionako premoreni, trebat će biti „na usluzi i za vrijeme turističke sezone“. 

(REX)