U pulskom se akvatoriju održava jedriličarska regata PULA MAXI ON 2021.

U pulskom se akvatoriju održava jedriličarska regata PULA MAXI ON 2021.-119297

MEĐU SUDIONICIMA I KRSTAŠ SPIRIT OD PORTOPICCOLO, POBJEDNIK BARCOLANE 2017.
S Riječkog gata danas, 15. srpnja 2021. godine startala je jedriličarska regati PULA MAXI ON 2021. koja se održava u organizaciji Jedriličarskih klubova Uljanik Pula i Yacht club Adriaco Trst. Startu regate u ime Grada Pule prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Premda je bio najavljen dolazak 11 maxi krstaša, jak vjetar jučer je većinu zaustavio u tršćanskoj luci te na PULA MAXI ON 2021. sudjeluju četiri jedrilice.

„Drago nam je što je Pula domaćin jedriličarskoj regati PULA MAXI ON 2021. koja neće privući samo pasionirane zaljubljenike u ovaj atraktivni sport, nego i mnoge druge osobe željne nesvakidašnjeg pogleda na atraktivna jedra koja u pulskoj luci. Prilika nam je to da oživimo ovaj dio Pule koji gravitira moru, da krstaše vratimo u pulsku luku, život na pulsku rivu i u centar grada. Svakako, događaj je to koji doprinosi razvoju našeg grada i daje mu dodatni sadržaj. Grad Pula je to prepoznao i podržao“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Pulska etapa dio je velikog projekta TRIESTE YES - Yachting entertainment show, koji uz središnju regatu Maxi krstaša objedinjuje i regate malih klasa, regate mono klase te prateće zabavne promotivne programe uz veliki nautički event i koncert na tršćanskoj rivi.

U regati sudjeluju najveći maxi krstaši s ovog dijela Jadrana poput Portopiccolo-Prosecco Doc, Ancilla Domini, Idrusa, Pendragon, New Zealand Endeavour, Cleansport, Fanatic. Riječ je o najvećim jedrilicama do gotovo dvadeset i pet metara duljine sa preko dvadeset članova pretežito profesionalnih posada.

U ime Jedriličarskog kluba Uljanik Pula Hrvoje Markulinčić pojasnio je kako je ove, prve godine održavanja regate u Puli sve puno skromnije zbog situacije s pandemijom, ali je njezino održavanje važno  za pozicioniranje Pule na jedriličarskoj karti Trst-Pula-Venecija u cilju promocije našeg grada.

Uz Grad Pulu podršku organizatorima regate pružili su Arena Hospitality Group, ACI marina, Turistička Zajednica Pula te Lučka uprava Pula.

Jedriličarska ruta prvoga dana regate podrazumijevala je izlazak iz pulske luke, obilazak bove u akvatoriju između Stoje i Verudele, odlazak prema  Brijunima, obilazak Sv. Ivana ispred Rovinja i u poslijepodnevnim satima povratak u pulsku luku.

U petak, 16. srpnja u 11:00 sati ispred riječkog gata očekuje se start rute Pula-Trst. U petak, 16.07. u 10.00 sati s Riječkog gata slijedi start etape Pula - Trst , nešto poslije 11.00 sati na Verudeli se očekuje okret oko bove HISTRIA – FRATARSKI. Slijedi odlazak brodova u smjeru Trsta. 

Interesantno je da na regati je uz ostale krstaše zaplovio i krstaš Spirit of Portopiccolo, pobjednik velike tršćanske regate Barcolane 2017. 

(rex/foto Manuel Angelini)