U Puli uskoro najveća rusistička konferencija u Hrvatskoj

U Puli uskoro najveća rusistička konferencija u Hrvatskoj-69822

OKUPITI ĆE ZNANSTVENIKE S 4 KONTINENTA I IZ 30 – ak ZEMALJA SVIJETA
Danas je u Studentskom centru u Puli održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno održavanje međunarodne znanstvene konferencije II. Međunarodna konferencija 'Višejezičnost i međukulturalna komunikacija: Izazovi 21. stoljeća'.

Konferencija će se održati od 16. do 23. srpnja na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i okupit će stotinjak filologa, znanstvenika, pedagoga i stručnjaka iz tridesetak zemalja svijeta i četiriju kontinenata, od toga iz svih slavenskih zemalja, Austrije, Belgije, Italije, Njemačke, iz svih zemalja Zajednice Nezavisnih Država i Baltika, Izraela, SAD-a, Meksika i Australije.
Službeno otvaranje konferencije bit će upriličeno 18. srpnja u 10 sati u dvorani „Pula“ na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“.

Kako je istaknula Irena Mikulaco, profesorica ruskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, predsjednica Organizacijskog odbora konferencije i predsjednica Hrvatskoga društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti (HAPRYAL), ovaj je znanstveni događaj od iznimnog značaja za promociju pulskog Sveučilišta, ali ujedno i promociju Pule, Istre i Hrvatske jer će sudionici uz stručno vodstvo tijekom sedmodnevnog trajanja konferencije razgledati znamenitosti Pule i Istre.

Važno je napomenuti da ova međunarodna konferencija predstavlja najveću, poglavito rusističku konferenciju održanu u Hrvatskoj i promocija je ruskoga jezika, kao najvećeg slavenskog jezika po broju govornika i jednog od vodećih svjetskih jezika, kao i bogatu rusku književnost i kulturu. Tako će ova konferencija okupiti znanstvenice i znanstvenike koji propituju aktualne pozicije i stanja, ne samo ruskoga jezika i književnosti, već i slavističkih, lingvističkih i uopće humanističkih načela među različitim sociokulturnim kontekstima suvremenoga svijeta s posebnim naglaskom na promicanje višejezičnosti i međukulturalne komunikacije od najranije životne dobi.

U tu svrhu će konferencija među sedam tematskih cjelina, na koje je podijeljena, obuhvatiti i razvoj bilingvizma u predškolskom i mlađem školskom uzrastu.

Obzirom da se ove godine obilježava 10 godina od održavanja znanstveno – stručnih seminara pod istim nazivom kao i konferencija, tijekom sedam dana konferencije održati će se seminari vezani uz obrazovanje, čitanje i razvoj govora kod djece putem suvremenih tehnologija te dva okrugla stola o znanstvenim radovima i europskoj mobilnosti.

Službeni jezici konferencije su ruski i engleski, dok će većina izlaganja biti na ruskom jeziku. Odabrani i recenzirani radovi 150 sudionika konferencije tiskani su u specijalnom broju međunarodnog znanstvenog i recenziranog časopisa koji je uvršten u rusku bazu podataka (RINC) 'Eksperiment i innovatsii v škole', 2016. Zbornik radova koji je u digitalnom obliku, biti će skupa sa časopisom podijeljen sudionicima konferencije.

Održavanje ove značajne konferencije podržala je i dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof. dr. sc. Klara Buršić Matijašić koja je naglasila utjecaj ruskog jezika i kulture na velikom području i među značajnim brojem govornika:

'Ruski jezik je jedan od najkorištenijih jezika na svijetu. Broji 180 milijuna izvornih govornika i gotovo pola milijarde ljudi koji se njime koriste. Ruski se na našem Sveučilištu uči od 2001. godine, a danas ga kao izborni predmet mogu odabrati svi naši studenti. U budućnosti razmišljamo o otvaranju Studija ruskog jezika'.


Organizatori Konferencije su:
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Filozofski fakultet (Hrvatska)
Kazansko federalno sveučilište (Ruska Federacija)
Državno sveučilište u Čerepovcu (Ruska Federacija)
Baltička međunarodna akademija (Latvija)
Udmurtsko državno sveučilište (Ruska Federacija)
Sveučilište Saktagana Baiševa (Kazahstan)
Autonomna neprofitna organizacija „Centar suvremenih obrazovnih tehnologija“ (Ruska Federacija)
Autonomna neprofitna organizacija „Centar za razvoj obrazovanja Vladimir Kudryavcev i Oljga Soboljeva“ (Ruska Federacija)
Izdavačka kuća „Innovacii v obrazovanii“ (Ruska Federacija) i
Međunarodno metodičko vijeće o višejezičnoj i međukulturalnoj komunikaciji (čiji su članovi iz 30 zemalja svijeta).

(Piše: Doris Floričić/Foto: Maite Baldi)