U Puli obilježena 60. godišnjica lansiranja kozmonauta Jurija A. Gagarina - VIDEO

U Puli obilježena 60. godišnjica lansiranja kozmonauta Jurija A. Gagarina - VIDEO-116395

OTKRIVENA BISTA KOZMONAUTA JURIJA A. GAGARINA I PLANETARNA ŠETNICA SA SUNČANIM SATOM
U sklopu Tjedna kozmonautike što se održava na području Istarske županije danas je u Puli boravilo rusko izaslanstvo predvođeno Nj.E. Andrejem Nesterenkom, Veleposlanikom Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, a sve povodom proslave 60. obljetnice lansiranja prvog Čovjeka u svemir, kozmonauta Jurija Gagarina.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci primila je tim povodom u prostorijama Komunalne palače delegaciju Ruske federacije i predstavnike Astronomske udruge Vidulini koji su zajedno sa suradnicima i partnerima organizirali ovaj važan događaj.

Zamjenica gradonačelnika tom je prigodom gostima zaželjela srdačnu dobrodošlicu u Pulu. „Pula i Istra danas, otkrivanjem biste Jurju Gagarinu i otvorenjem planetarne šetnice u sklopu Industrijsko-obrtničke škola Pula dobivaju dodanu vrijednost i zadovoljstvo mi je što imamo mogućnost ovako značajnim edukativnim događajem obilježiti važan datum za čovječanstvo, 60. obljetnicu lansiranja kozmonauta Jurija Gagarina u svemir. Sretni smo što ćemo dobiti originalnu postavu i mjesto na kojem svi uzrasti  mogu usvojiti prirodna, tehnička i društvena znanja i zanimljive informacije” rekla je Puh Belci uz čestitke i zahvale organizatorima. „Vjerujem da je ovo samo početak jedne lijepe priče te da će Centar za svemirska istraživanja u našem gradu rasti. Jedan od naših budućih prioriteta u gradu je i uređivanje Zvjezdarnice koja će dobiti novu dimenziju na području edukacije“ poručila je Puh Belci.

Veleposlanik Nj.E.g Andrej Nesterenko zahvalio je na upriličenom prijemu i istaknuo kako je ovo događanje od iznimne važnosti u Europi vezano za proslavu 60. obljetnice leta Gagarina u svemir pohvalivši pritom izvanrednu suradnju s Astronomskom udrugom Vidulini i svima uključenima u ovo obilježavanje.
U ime Astronomske udruge Vidulini Marino Tumpić zahvalio je Gradu Puli na prijemu i suradnji tijekom pripreme ovog događaja. „Koristim priliku da se zahvalim našim ruskim partnerima, Industrijsko - obrtničkoj školi Pula i  mnogobrojnim suradnicima bez kojih ovaj događaj ne bi bio moguć“ rekao je Tumpić.

Tijekom prijema predstavljena je knjiga „Osnove kozmonautike“ koju je realizirala Astronomska udruga Vidulini zajedno s Dorijanom Mohorovićem, ruskim kolegama Mihailom Agafonovom i  pilotom-kozmonautom Magomedom Tolboevom. Knjiga je posvećena prvom odredu sovjetskih kozmonauta, a danas jedini živući  kozmonaut iz prvog odreda, Boris Volinov, podržao je ovu knjigu koja doprinosi popularizaciji i očuvanju kozmonautike i  njezinih početaka gdje je Sovjetski Savez postavio temelje i usmjerio današnju globalnu  dominaciju Ruske Federacije u kozmonautici. Namijenjena je mladima i jedina je knjiga na hrvatskom jeziku ovakve vrste. 

Zamjenici Puh Belci na dar je uručena i knjiga „Naš MAKS 25 godina" iz područja zrakoplovstva i astronautike autora Dorijana Mohorovića, Danijela Vukovića i Mihaila Agafonova.
Nakon prijema, zamjenica gradonačelnika Puh Belci nazočila je svečanosti otkrivanja biste kozmonauta Jurija Gagarina i otvorenju Planetarne šetnice u sklopu Centra za svemirska istraživanja na prostoru Industrijsko obrtničke škole u Puli. 

Otkrivanjem biste kompletirana je planetarna šetnica i otvorena za javnost kao cjelovita instalacija. Bista  je napravljena u Moskvi, autora Aleksej A. Leonova. Upotrijebljeni materijali i radni postupci te elementi projektiranja predmet su obrazovanja učenika Industrijsko obrtničke škole Pula koji su angažirani u njezinoj realizaciji i postavljanju.

(REX/Foto: M.A.)

Video vezan uz članak