U Erasmus programu sudjelovalo 115.000 korisnika iz Hrvatske

U Erasmus programu sudjelovalo 115.000 korisnika iz Hrvatske-130874

UGOVORENA SU 4.410 PROJEKATA VRIJEDNOSTI OD 214 MILIJUNA EURA
Hrvatska sudjeluje u Erasmus programu razmjene u području obrazovanju od 2011. a do kraja 2021. ugovoreno je 4.410 projekata u vrijednosti od 214 milijuna eura, u kojima je sudjelovao 115.000 korisnika iz Hrvatske, rečeno je u četvrtak na konferenciji u povodu 35. obljetnice programa.

U novom programskom razdoblju, koje je počelo prošle godine i traje do 2027. proračun programa znatno je povećan te iznosi preko 28 milijarda eura, rekla je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Antonija Gladović. Dodala je kako je Hrvatska uspješno zakoračila i u novo razdoblje te je u prošloj godini ugovoreno 300 projekata ukupne vrijednosti 27 milijuna eura.

Programe je u svijetu iskoristilo više od 12 milijuna ljudi, neovisno o podrijetlu, dobi, stupnju obrazovanja i sposobnostima. Europljani  ErazmusPlus, uz slobodu kretanja i mir među državama članicama smatraju jednim od tri najvažnijih postignuća EU.

Izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik Ivica Šušak ocijenio je kako je ErasmusPlus kao financijski instrument za provedbu ciljeva obrazovne politike na razini Europske unije dao velik doprinos približavanju Republike Hrvatske zajedničkim ciljevima Europske unije u području obrazovanja.

Državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić istaknula je kako su nove generacije sklone mobilnosti pa ih u tome treba poticati.  Upravo je mobilnost, smatra, ono što im trebamo pružiti. Program ErasmusPlus studentima, ali i svim ostalima omogućuje da odu izvan granica Hrvatske, a mi smo tu da im stvorimo uvjete za povratak, poručila je državna tajnica.

Program konferencije održava se kao retrospektivni vremeplov koji će dočarati kako je ErasmusPlus od programa studentske razmjene postao program koji povezuje pojedince svih generacija, a organizacijama iz raznih područja nudi mogućnosti za rast i razvoj.

Kroz tri panela svoja iskustva o sudjelovanju u Erasmusu te iskustva institucionalnog razvoja putem njega izložit će njegovi korisnici - predstavnici škola, visokih učilišta i sveučilišta, udruga, ustanova za obrazovanje odraslih te stručnjaci za područje mladih.

 

(Hina)