U Brtoniglu stigli novi europski volonteri

PROJEKT “G.R.O.W.T.H. FOR EUROPE”
Danas je u prostorijama Centra za mlade Općine Brtonigla održana press konferencija tijekom koje su predstavnici Agencija Lokalne Demokracije predstavili nazočnima nove europske volontere, Rebecca Reissberg i Pierre Yves Mingant. Riječ je o novom projektu pod nazivom“G.R.O.W.T.H. for EUROPE” (Group Rising Opinions and Working Together Humbly for EUROPE) koji predviđa aktivnosti za grupni EVS (Europska Volonterska Služba).

EUROPSKA VOLONTERSKA SLUŽBA (EVS)
EVS je jedna od akcija (Akcija 2) koju Europska Unija implementira putem europskog programa za mlade „Mladi na Djelu“. EVS projekti pružaju priliku mladim ljudima da žive i rade kao volonteri u inozemstvu, te da dožive kulturu i običaje druge zemlje. Cilj Europske Volonterske Službe je podržati sudjelovanje mladih u dobi od 18 do 30 godina u različitim oblicima volonterskih aktivnosti, unutar i izvan Europske Unije, u trajanju od najviše 12 mjeseci. Volontirajući, mladi ljudi stječu nove vještine što utječe na njihov osobni i profesionalni razvoj. Volonteri obično rade sa skupinama poput djece, tinejdžera, osoba s posebnim potrebama, imigrantima, starijim osobama, beskućnicima i ostalim manjinskim skupinama. Projekti također mogu biti kulturne ili ekološke tematike. Sudjelovanje je besplatno za sve volontere. Svaka organizacija koja želi slati ili ugošćavati volontere mora biti akreditirana. Agencija Lokalne Demokracije iz Brtonigle prošla je uspješno sve faze europske evaluacije i dobila u 2008 godini akreditaciju za Europsku Volontersku Službu.

PROJEKT “G.R.O.W.T.H. FOR EUROPE”
Projekt “G.R.O.W.T.H. for EUROPE” pokrenut je od Agencije Lokalne Demokracije (ALD) koja ima sjedište u tom malom naselju i koja u suradnji s lokalnim vlastima i lokalnim neprofitnim organizacijama potiče ruralni razvoj i unaprjeđenje neformalnog učenja i mobilnost mladih na području Istre. Putem projekta “G.R.O.W.T.H. for EUROPE”, europski volonteri bit će uključeni u organizaciji i u provođenju aktivnosti Agencije Lokalne Demokracije te će intenzivno surađivati s lokalnim institucijama kao što su Općina Brtonigla, Turistička Zajednica, Dječji vrtić „Kalimero“ i Zajednica Talijana.

Današnji susret organiziran je u suradnji s Općinom Brtonigla s ciljem da se javno predstavi dolazak novih volontera te da im se pruži prikladnu dobrodošlicu. Tijekom susreta volonteri imali su priliku predstaviti svim nazočnima grad i teritoriji iz kojeg dolaze te podijeliti s publikom prve pozitivne dojmove o Istri. Uvodnu riječ imao je Umberto Ademollo, predsjednik ALD-e Brtonigla koji sa zadovoljstvom je iskazao važnost ovog projekta koji potiče unaprjeđenje koncepta tolerancije i mobilnosti među mladima. Na susretu volonteri su također bolje upoznali osobe s kojima će aktivno surađivati tijekom boravka u Brtonigli, a to su direktorica Turističke Zajednice, Antonela Frank Medica, ravnateljica vrtića „Kalimero“, Melita Zakinja Vižintin, predsjednik Savjeta mladih Općine Brtonigla, Toni Bursić te predstavnik Općine Brtonigla, Tea Rakar.
Projekt “G.R.O.W.T.H. for EUROPE” financiran je od Agencije za mobilnost i programe EU u sklopu europskog programa "Mladi na djelu". U okviru projekta, sending organizacija iz Francuske “Youth Information Center of Brest (YIC Brest)” poslala je volontera Pierre-Yves Mingant-a, a sending organizacija iz Njemačke “Ev. Schülerinnen- und Schülerarbeit in Westfalen” poslala volonterku Rebecca Reissberg, dok prvog listopada predviđen je dolazak još jedne volonterke iz Francuske, Camille Viguier Philippe.

Uloga Agencije Lokalne Demokracije je da primi volontere, tj. da bude organizacija domaćin. EVS grupa bit će smještana u Brtonigli i zadržat će se 11 mjeseci (8.09.10 – 6.8.11). Ovo iskustvo pružit će priliku volonterima da unaprijede svoja znanja i vještine kroz metode neformalnog učenja, te da se lakše uključe u inicijative Agencije Lokalne Demokracije sudjelujući svakodnevno u organiziranju raznih aktivnosti koja provodi. Volonteri lakše će se prilagoditi novim okolnostima uključujući se u društvenom životu lokalne zajednice (organizacija međunarodnih susreta, izlasci s mladima, aktivno sudjelovanje u ruralnom razvoju..). Sudionici EVS grupe imat će priliku da pojedinačno podijele svoja iskustva s lokalnim stanovništvom putem raznih susreta te će imati priliku da predstave svoju kulturu, zemlju, zanimanja i znanja. Svakako, veći broj volontera koji raste od jednog sudionika do tri (u prijašnjem EVS projektu provođen od ALD-e bio je uključen samo jedan volonter iz francuske, Luc Toutous), potaknut će se svijest lokalne populacije prema volontiranju te unaprijedit dobru praksu volontiranja, čija promocija će biti u 2011. godini jedan od prioriteta Europske Unije. (Tamara Miletić, voditeljica projekta)