Tri međunarodna priznanja za mladu inovatoricu iz Istre

Tri međunarodna priznanja za mladu inovatoricu iz Istre-53796

KOMINA MASLINE U KOZMETICI
Na međunarodnom sajmu inovacija IENA 2014., najstarijem svjetskom sajmu inovacija, održanom u njemačkom Nürnbergu početkom studenog, inovacija mlade hrvatske tvrtke Helios Gea iz istarskog gradića Bale, osvojila je čak tri prestižne nagrade. Nagrade su osvojene za inovaciju u području prerade komine masline u razvoju kozmetike. Komina masline u dosadašnjoj preradi masline smatrana je neupotrebljivom i odlagana u prirodu kao biološki otpad. Na međunarodnom sajmu inovacija IENA 2014., ove je godine konkuriralo 700 inovacija iz 31 zemlje svijeta.

Inovacija Neve Jurman pod nazivom "Postupak dobivanja zdravstveno ispravnog aktivnog elementa od komine masline za upotrebu u kozmetici" je nagrađena za doprinos ekologiji posebnom nagradom Glory medal Svjetske federacije nacionalnih saveza inovatora, brončanom medaljom IENA-e Međunarodne udruge inovatora za inovaciju, te Zlatnom medaljom Svjetske udruge žena inovatorica na svjetskoj izložbi inovatora .
Komina masline sadrži visoku koncentraciju prirodnih antioksidansa vitaminskog podrijetla (vitamin A, vitamin C, vitamin E, 6-karoten), antioksidansa nevitaminskog podrijetla (fenolni spojevi) te jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina. Osim što sadrži važne antioksidanse, komina masline također vlaži kožu i regulira foto starenje (degenerativni proces uzrokovan UV zrakama) i krono starenje (normalni fizički proces starenja). Također se smanjuje vidljivost oštećenja kože, pigmentacijske mrlje i bore, a koži se vraća mladolik izgled. Antioksidansi iz komine masline imaju još jednu važnu ulogu - potiču kožu na proces obnove, sprječavaju daljnja oštećenja i djeluju kao prirodni emulgator.

Za osmišljavanje cjelokupnog nastupa tvrtke zaslužan je tim mladih marketinških stručnjaka iz domaće tvrtke Brandz, koji su za Helios Geu razvili strategiju marketinga i brending“ prvim predstavljanjem upravo na sajmu IENA u Nürnbergu.
„S obzirom da nam je priroda u obliku masline podarila samu srž naše kozmetike za njegu kože, željeli smo ponuditi i nešto zauzvrat. Zahvaljujući inovativnoj formuli ne samo da smo zadržali prirodnu ravnotežu u okolini, već smo i postigli produktivno zbrinjavanje maslinove komine. Tijekom proizvodnje koristimo isključivo kominu masline iz Istre, čime pomažemo zbrinjavanju komine lokalnim maslinarima i gradimo ekološke vrijednosti u regiji,“ rekla je Neva Jurman, inovatorica iz tvrtke Helios Gea te dodaje: „U ovako kratkom razdoblju od razvoja inovacije do cjelokupnog brendiranja proizvoda, u velikom dijelu razvoja strategije brendova tvrtke i komunikacije s tržištima, put bi bio znatno teži da se za pomoć nismo obratili timu mlade zagrebačke tvrtke Brandz, s kojom nas je od samog početka suradnje povezao osjećaj za zajedničke vrijednosti i želja za tržišnim uspjehom.“

Komina masline koju Helios Gea koristi u svojim proizvodima je strogo kontrolirana. Dolazi s eko nasada diljem istarskog poluotoka i zahvaljujući visokoj kvaliteti tvrtka je predala prijavu za certificiranje svojih brendova eko proizvoda.
„Specijalizirali smo se za prirodne kozmetičke proizvode za njegu ruku i nogu. Stvorivši potpuno prirodnu kozmetiku za njegu kože bez kemikalija, Helios Gea promovira ekološke inovacije, zdrav životni stil naših klijenata te proizvode izvrsne kakvoće. Mi smo jedina tvrtka koja omogućava maslinarima produktivno zbrinjavanje komine masline, čime pomažemo pri očuvanju ekološke ravnoteže u Istri. Naš cilj je ujediniti prirodu, ljepotu, lokalnu zajednicu i buduće inovacije u jednu lijepu priču koju vrijedi ispričati i doživjeti“ dodala je Neva Jurman.
„Inovatori su ponajviše fokusirani na razvoj svoje inovacije, te im nerijetko nedostaju prodajne i marketinške vještine kako bi postigli svoje ciljeve, a tu je upravo suradnja s timom stručnjaka u tom segmentu posla pravo rješenje, jer marketinški stručnjaci imaju potrebna znanja, te pristupaju individualno kako bi imali što detaljniji uvid u razvoj projekta i kako bi osmislili najbolje rješenje za predstavljanje inovacije na tržištu,“ rekao je Vjekoslav Mravunac, direktor agencije za tržišno komuniciranje Brandz.

U narednom razdoblju, tvrtka Helios Gea će nastaviti s razvojem inovativnih linija proizvoda koje će pomoći očuvanju ekološke ravnoteže u Istri te općenito ujedinjenju prirode, ljepote i lokalne zajednice s inovacijama u području kozmetike. Po završetku istraživačkog rada, tvrtka sprema sljedeću fazu projekta komercijalizacije svojih inovacija u kojoj će također surađivati s agencijom Brandz. (rex)