Tri istarske škole u projektu širenja kulture tolerancije i razumijevanja

Tri istarske škole u projektu širenja kulture tolerancije i razumijevanja-75719

PREDSTAVLJEN PROJEKT ' BAŠ SMO COOL TAKO JEDNAKI'
Danas je u OŠ Veruda u Puli održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt 'Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!' koju u suradnji s osnovnim školama  Veruda iz Pule,  Petra Studenca iz Kanfanara  i Svetvinčenat  provode Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani iz Rovinja i Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE iz Zagreba.

Cilj projekta je širenje kulture tolerancije i razumijevanje „drugog i drugačijeg“ među osnovnoškolcima, a osnovna ideja je prevenirati i suzbijati diskriminaciju i vršnjačko nasilje među djecom i mladima kroz senzibiliziranje djece za potrebe, ali prvenstveno za sposobnosti i kapacitete njihovih vršnjaka s poteškoćama u razvoju.
Temeljna aktivnost projekta je provedba interaktivnih edukativnih radionica s učenicima. U radionice će biti uključeno ukupno 790 učenika i učenica tri navedene suradničke osnovne škole.  

Kako izgledaju navedene radionice i koliko ih djeca prihvaćaju, rekla je Mihaela Jović Karešin, predsjednica Udruge Visoki jablani:
'Mi se s djecom igramo dva školska sata, te ih kroz igru učimo komunikaciji i razumijevanju. Pustolovni dječji roman 'Štagalj na jezeru Gun' nam je temelj, a vrlo je zanimljiv djeci. Lani je u projektu sudjelovalo 450 učenika, a ove godine će ih kroz radionice proći 1.088. Sva djeca na kraju dobiju potvrde o sudjelovanju na Brailleovom pismu. Inače sve projekte radimo u suradnji s udrugama, institucijama, te čak gospodarskim subjektima', zaključila je Jović Karešin.

Razlozi uključivanja istarskih škola u ovaj projekt su različiti, a opet slični, svima je cilj senzibilizacija djece o osobama s invaliditetom.
Ravnateljica OŠ Veruda Anita Mokorić Brščić prof., istaknula je kako je u toj školi cilj kod djece razviti empatiju, a ove radionice su kod njih izvrsno prihvaćene.
'Odaziv je dobar, djeca su radionice s oduševljenjem prihvatili, a provode se po šest sati dnevno', rekla je Mokorić Brščić.

OŠ Kanfanar i Svetvinčenat u svojim školama nemaju djece s invaliditetom, pa je i to bio jedan od razloga za uključivanje u projekt.
'Željeli smo da se djeca upoznaju s osobama s invaliditetom, da znaju kako im pristupiti i pomoći', rekao je ravnatelj kanfanarske škole Dario Kukuljan prof.

'Kod nas radionice započin ju sljedeći tjedan, te smo u njih uključili svu djecu. Nadamo se da ćemo ih uspjeti senzibilizirati prema prihvaćanju različitosti', kazala je Ana Radolović prof. ravanateljica OŠ Svetvinčenat.

Projekt je sufinanciran sredstvima Zaklade „Hrvatska za djecu“.  
Kao pomoćno nastavno sredstvo za ovu neformalnu edukaciju, Udruga Visoki jablani prevela je i publicirala pustolovni dječji roman „Štagalj na jezeru Gun“, američkih autora Johnniea Tuitela i Sharon Lamson.  
 
Ovo je prva knjiga u Hrvatskoj koja je istovremeno objavljena u standardnom crnom tisku, na Brailleovom pismu i u digitalnom formatu prilagođenom slijepim i slabovidnim osobama te svima onima koji iz različitih razloga ne mogu čitati standardnu tiskanu knjigu.
 
Ovim dječjim krimićem, koji će djeca obraditi kao izbornu lektiru, a na temelju kojeg su oblikovane interaktivne radionice, ujedno je pokrenuta i nova dječja Biblioteka Visoki jablani za ljudska prava i jednake mogućnosti.  
 
(Piše: Doris Floričić/Foto: Manuel Angelini)