Tjedan plesa i glazbe u Novigradu

Tjedan plesa i glazbe u Novigradu-127895

U NOVIGRADU VAS OČEKUJE BOGAT PROGRAM OD 22. DO 25. LIPNJA
Nakon veselog vikenda u znaku festivala uličnog čarobnjaštva Čarobni NoviGrad, koji je kao i uvijek privukao velik broj roditelja s djecom, novigradske lipanjske večeri ovih dana bit će u znaku plesa i glazbe za sve generacije. 

Novigrad je od 22. do 25. lipnja prvi put domaćin Europskog prvenstva u mažoret sportu pa će natjecanje okupiti najbolje europske mažoretkinje iz desetak europskih zemalja. Tijekom četiri dana oko 2000 natjecatelja izvest će više od 600 koreografija, a svakoga dana očekuje se i do 140 izvedbi. U atraktivnim izvedbama moći će uživati i posjetitelji i Novigrađani. U četvrtak, 23. lipnja, od 20 sati održat će se defile međunarodnih mažoret timova na ulicama starog grada. Predstavljanje velikog broja vještih sportašica u atraktivnim odorama zabilježit će milenijskom fotografijom Šime Strikoman, a večernji program nastavit će se uz gala mažoret koncert na Velikom trgu.

Na trgu pod zvonikom u petak i subotu, 24. i 25. lipnja, održat će se prvo izdanje novog glazbenog festivala – Cittanova Blues Zero. Organizatori nekadašnjeg legendarnog Parkfest festivala, pobjednici Croatian Blues Challenge  2018. i 2019. godine, Novigrađani Denis Makin i Leo Anđelković (The Screaming Wheels) te Davor Hačić, koji su imali priliku dokazati se u meki bluesa u Memphisu pred strogom blues publikom i pritom oduševiti, ostvarili su dugo sanjani san o blues festivalu u Novigradu, a koji je tek uvertira onog što će se graditi narednih godina. Nov i svježi festival okupit će vrhunske blues glazbenike iz Hrvatske, Italije i SAD-a

Prva večer festivala na pozornicu dovodi Edija Maružina iz Gustafa i njegov novi bend koji koketira s trance i neo bluesom te istarskim kantom. Nakon njega kreće blues virtuoz na gitari Gennaro Porcelli iz Napulja, predstavnik svjetske „garde“ koji je surađivao s Edoardom Bennatom, te jake blues snage s Kvarnera – Riccardo Staraj and Midnight BB. Zvijezda druge večeri bit će Barbara Blue, jedna od najistaknutijih blues pjevačica današnjice koja je s legendarnim BB Kingom nastupala do kraja njegove duge karijere, a sada će zasjati uz Davora Hačića, s kojim je ove godine u Americi snimila album. Odmah nakon njih žestoko će nastaviti The Screaming Wheels, koji ove godine ima europsku turneju svoj prvog i već hvaljenog albuma Istramental,, a tu drugu festivalsku večer otvorit će prijatelj novigradske scene, Franco Toro iz Trsta i Marco Pandolfi iz Vicenze, sa starim blues štihom – vokali i akustične gitare.

Kraj obje večeri začinit će jam session svih izvođača, a od kojeg možemo očekivati jedinstvenu kreativnu demonstraciju okupljenih glazbenih talenata od kojih zavrije krv u žilama. U planu za sljedeće izdanje Cittanova Blues 2023 je produžiti festival na 10 dana s pregršt cjelodnevnih koncerata, jam sessiona, prezentacija glazbenih instrumenata i popratne tehnike i, ono što je najvažnije, 10-dnevna škola bluesa za sve uzraste sa svjetski poznatim mentorima.

Istog vikenda održat će se Fešta sv. Ivana Krstitelja u Dajli. Već tradicionalno, mještani Dajle i njihovi gosti uživat će u dvodnevnom programu s nizom  kulturnih, sportsko-rekreativnih, glazbenih i drugih animacijskih sadržaja, a sve popraćeno prigodnom gastronomskom ponudom. Tijekom dana će se održati sportske igre za djecu i odrasle, turniri u boćanju, u odbojci na pijesku te u kartanju briškule i trešete, a večernji sati nude bogati glazbeni program na otvorenome, koncert ozbiljne glazbe te susret pjevačkih zborova u župnoj Crkvi sv. Ivana Krstitelja, gdje će se održati i sveta misa, a dvodnevna manifestacija započinje tradicionalnim krijesom, koji ovoj dvodnevnoj manifestaciji daje poseban ugođaj zajedništva i dobrog raspoloženja. 

(REX)