Tjedan je zanimljiviji uz izložbe, glazbu, knjige i inspirativna predavanja

Tjedan je zanimljiviji uz izložbe, glazbu, knjige i inspirativna predavanja-145452

KULTURKLIK: PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ TJEDAN
Novi tjedan donosi nam i nova kulturna događanja. Otvorenje izložbi, raznovrsnai glazbeni festivali i koncerti, predstavljanje knjige i predavanja, samo je dio onoga što vas ovih dana očekuje u istarskim gradovima i mjestima. Uživajte u bogatom kulturnom programu i pronađite nešto za svoje interese.

KONCERT: Nightfeeder,
PONEDJELJAK, 10. LIPNJA, OD 20 SATI U KLUBU MONTEPARADISO PULA

"Petkom i subotom akcija, ponedjeljkom rekreacija. U ponedjeljak 10.6. klub Monteparadiso donosi vam pregršt disonantnih crust riffova i šamarajućih d-beat sekcija. U goste im ovaj put dolaze Nightfeeder. U očima fanova ovog žanra moglo bi se reći da su supergrupa sačinjena od ekipe koja je prašila 90ih godina prošlog stoljeća. To su ne-abecednim redom ( Disrupt, Consume, Grief, Deathraid…). Na turneji su, dolaze iz Seattlea i nikako, ali baš nikako nisu za propustiti. Ako voliš crust, ako voliš d-beat, ako voliš sve između tog spektra, nema ispričnice ni izlika koje su primjenjive i koje opravdavamo.

Vidimo se u prostoriji kluba Monteparadiso!"

Predstavljanje knjige "...Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954.",
UTORAK, 11. LIPNJA U 18 SATI, PULA

u utorak, 11. lipnja 2024., s početkom u 18 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39) bit će predstavljena knjiga Federica Tence Montinija "Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954.". Uz autora knjigu će predstaviti dr. sc. Darko Dukovski. Organizatori su Istarsko povijesno društvo i Gradska knjižnica i
čitaonica Pula.

O knjizi:
Sudbina Trsta i Tršćanska kriza koja je trajala od svibnja 1945. do sklapanja Londonskog memoranduma u listopadu 1954. bila je najosjetljivija mirnodopska dionica u odnosima između Italije i Jugoslavije. Knjiga "...Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954." podrobno objašnjava što se u devet godina događalo između dvije države i dvaju svjetskih političkih blokova. Govori o sukobljavanju Zapada i Istoka, raspravama o pravu naroda na samoopredjeljenje, ali i razmišljanjima o ratnom plijenu, kazni i nagradi, odnosu velikih i malih država, krivim odlukama u prošlosti, odgovornosti za ratne zločine, spremnosti za žestok otpor, kao i o karizmatičnim vođama.

O autoru:
Dr. sc. Federico Tenca Montini je talijanski povjesničar, istraživač-znanstvenik na Odsjeku političkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Trstu te vanjski suradnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje – Marko Miljković o jugoslavenskom nuklearnom programu,
SRIJEDA, 12. LIPNJA U 18:30, PULA

U organizaciji CKPIS-a gostujuće javno predavanje pod naslovom Kako je Tito prestao brinuti i naučio voljeti Bombu? Jugoslavenski nuklearni program 1948–1970. održat će Marko Miljković,  povjesničar i znanstveni suradnik na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu. Predavanje će se održati u srijedu, 12. lipnja 2024., u 18.30 sati u Dvorani Slavka Zlatića, u prizemlju Filozofskog fakulteta u Puli, Matetića Ronjgova 1.

Tijekom debate za predsjedničke izbore u SAD-u 1960. John Kennedy je izjavio da postoji opasnost da će do kraja mandata buduće administracije 1964. godine 10, 15 ili 20 zemalja imati kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja. Među desetak zemalja čije je nuklearne kapacitete američka administracija analizirala u narednih par godina našla se i Jugoslavija. Istraživanje Marka Miljkovića pokazuje da su ova predviđanja bila sasvim realistična i da je Jugoslavija do druge polovice šezdesetih uspjela razviti neophodne kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja. Ovo predavanje dat će odgovore na pitanja kako je Jugoslavija, kao zemlja bez ikakvih prethodnih iskustava u području nuklearnih znanosti, uspjela za dvadesetak godina dostići razinu znanja potrebnih za takav projekt, zašto je uopće željela razviti nuklearno oružje, ali i zbog čega se od te opcije odustalo već krajem šezdesetih godina.

Dr. sc. Marko Miljković je povjesničar, znanstveni suradnik na Institutu ekonomskih nauka i gostujući kustos Muzeja automobila u Beogradu. U fokusu njegovih istraživanja su povijest znanosti i tehnike, povijest automobilizma, nuklearna povijest i povijest Hladnog rata. Prijediplomski i diplomski studij završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti gdje je i obranio doktorsku disertaciju Tito’s Proliferation Puzzle: The Yugoslav Nuclear Program, 1948–1970 (2021.), za koju je dobio nagradu za najbolju disertaciju u akademskoj godini 2021/22. Rezultate svojih istraživanja u području nuklearne povijesti predstavio je 2022. u Ujedinjenim narodima na Desetoj revizijskoj konferenciji stranaka Ugovora o neširenju nuklearnog oružja. Autor je znanstvene monografije Automobil je sloboda: istorija razvoja automobilizma u Srbiji, 1903-2023 (2023.). U pripremi je i njegova monografija o povijesti jugoslavenskog nuklearnog programa na hrvatskom jeziku, u izdanju Srednje Europe iz Zagreba. Od 2015. redoviti je član Woodrow Wilson Center Nuclear Proliferation International History Project (NPIHP), globalne mreže stručnjaka i ustanova koji se bave istraživanjem međunarodne nuklearne povijesti.

Otvorenje 64. ANNALE POREČ: "Živjele životinje! …a što bi životinje rekle o nama?",
SRIJEDA, 13. LIPNJA U 20 SATI, POREČ

Zoo-izložba dokumentira suvremenu umjetničku praksu o životinjama, našim najbližim Drugima, kako životinje (ne-ljude) određuju primatolozi, koje se nalaze u trajnoj vrtešci između simbolizacije i eksploatacije, kako njihov životni put u našoj antropocentričnoj kulturi označava zooetičar Nikola Visković.

Dakle, pored (1.) tematskoga i simboličkoga iščitavanja životinja, nadalje, (2.) ekokritičke prosudbe – a riječ je o interdisciplinarnom suodnosu umjetnosti i životne sredine, naglasak je jednako tako postavljen i na (3.) praksu koja proizlazi iz etičke perspektive prava, tj. oslobođenja životinja, odnosno  da je specizam temelj za bilo koju vrstu diskriminacije ili kako to navodi  politički filozof John Sanbonmatsu u uvodniku zbornika radova Critical Theory and Animal Liberation, o tome da ako specizam nije oblik fašizma, onda je zasigurno njegova paradigmatska i primarna forma. Naime, u navedenom zborniku radova John Sanbonmatsu nastoji postaviti čvrst okvir odnosa između naše, ljudske, preveč ljudske, opresije prema drugim životinjama (ili kao što bi rekao Shaun Monson prema Drugim Zemljanima) i lijevoga političkoga mišljenja koje je ipak ostalo ravnodušno prema pitanju specizma. Pritom Nikola Visković, profesor prava i zooetičar, začetnik kulturne animalistike u domaćim okvirima, u Sumornim godinama ističe detekciju da neprestance opsesivnim bavljenjem dnevnom politikom i političkim elitama "mi zapravo gubimo distancu od njih (životinja), taj svijet (politička elita) nas mentalno zarobljava i prijeti nam da postajemo neka vrsta sekundarnih kretena".

 • (1) Marina Abramović, Đanino Božić, Ines Matijević Cakić, Gundi Dietz, Rui Miguel Leitao Ferreira, Ivana Ožetski, Ivan Tripar
 • (2) Hrvoje Cokarić, Tajči Čekada, Kruno Jošt, Šikuti Machine, Dan Oki, Davor Sanvincenti, Anna Spanlang, Bojan Šumonja, Saša Živković
 • (3) Nikolina Butorac, Edgar Honetschläger, Ivana Filip, Igor Grubić, Bianca Kennedy, Zorana Unković
 •  
 • Ulaz je besplatan
 • Radno vrijeme galerije
 • 10 - 12 i 18 - 21
 • nedjeljom i praznikom zatvoreno

Otvorenje izložbe fotografija - Boris Berc, LADAKH:LAND OF SILENCE,
SRIJEDA, 12. LIPNJA U 21 SAT, ROVINJ

U izložbenom prostoru Photo Art Gallery Centra vizualnih umjetnosti „Batana“ u Rovinju, Trg brodogradilišta 2, otvara se u srijedu, 12. lipnja  2024. u 21 sat  samostalna izložba BORISA BERCA, istaknutog hrvatskog fotografa, koji se svojim dosadašnjim opusom, posebno ciklusima kontemplativnih pejzaža, uvrstio u sam vrh hrvatske umjetničke profesionalne fotografije.

Izgradio je u tom području svoj prepoznatljivi stil, koji karakteriziraju izrazito lirske i gotovo meditativne fotografije, u kojima doživljaj balansira između onoga viđenoga i onoga introspektivno-emotivnoga. Njegova landscape serija „LADAKH:LAND OF SILENCE“, koja će se moći razgledati u Galeriji Batana, ručno su rađene panoramske crno-bijele analogne fotografije pejzaža snimljenih u pokrajini Ladakh podno Himalaja, koja je područje veličanstvenih planinskih vrhunaca, ledenjaka, visokih prijevoja, kristalno čistih rijeka i jezera...ali je i jedna od najljepših oaza mira i tišine na svijetu. Bercove fotografije su odraz autorova meditativnog doživljaja toga prostora; umjetnikov svojevrsni vizualni dnevnik njegovih posebnih stanja i osjećaja koji su ga ispunjali dok je uranjao u tu bezgraničnost i bezvremenost prostora Ladakha, snimajući mističnu tišinu svjetova podno Himalaja. (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)

Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu izložbe je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti. U predgovoru ona između ostaloga ističe: „Njegove fotografije iz serije „Ladakh: Land of Silence“ ekspresivne su, čarobne i emotivno obojene priče o Ladakhu. U njima on ne opisuje stvarnost, već reflektira svoja unutarnja stanja, svjesno/nesvjesno prevlačeći sliku stvarne prirode svojim emotivni osobnim doživljajem. Pejzaž je tu prestao biti doslovni prijepis prirode, pa je, percipiran svojevrsnim „unutarnjim okom“, postao autorova subjektivna interpretacija. Postao je vizualna slika koja umjesto opisa odašilje dojam i stanje – emotivno, duhovno, kontemplativno, meditativno, čak mistično. Gledajući s likovne strane, Bercove fotografije strogo su pročišćene i disciplinirano ustrojene vizualne priče. U njima se prepoznaje autorova osobnost, autorov likovni rukopis i disciplina rada. Likovni elementi tu razgovaraju na slikarski način, djelujući profinjenom estetikom odnosa svjetlina i tamnina te promišljenom kompozicijom, kao i uravnoteženim odnosom planova. Pritom je u cijeloj likovnoj priči svjetlo glavni akter događanja, modificirajući prostor, vrijeme i atmosferu te kreativno odvodeći doživljaj u zonu poetske ekspresije, misaone koncentracije i kontemplacije.“  (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)

O AUTORU:

Boris Berc rođen je 1960. godine u Zagrebu. Završio je Višu grafičku školu 1987. godine.
Profesionalnom fotografijom počeo se baviti za vrijeme studija. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1987. godine, a ULUPUH-a od 1994. godine. Dobio je Priznanje za likovnost na izložbi “Hrvatska fotografija” 1995. godine. Surađivao je s mnogim magazinima poput Svijet, Start, Elle Decor i Elle. Jedan je od autora knjige „Nova Hrvatska kuhinja“. Radovi su mu objavljeni u monografiji “Suvremena hrvatska modna fotografija” Petre Krpan. Autor je mnogih reklamnih kampanja za kompanije T-Com, T-Mobile, Zagrebačka banka, Erste banka, Fina, Sony i dr. Specijalnost mu je umjetnička i reklamna fotografija. Autor je 15-ak samostalnih izložbi i sudionik 30-ak skupnih. Najznačajniju samostalnu izložbu održao je 2005. godine u Central European House of Photography u Bratislavi (Slovačka). Predstavljao je Hrvatsku fotografiju na skupnim izložbama u Kini i Turskoj 1996. godine. Kao fotograf surađivao je s festivalima klasične glazbe „Večeri na Griču“ i „Orgulje zagrebačke katedrale“. Službeni je fotograf HRBA-e i „Korkyra“ - baroknog festivala na Korčuli. Autor je fotografija u knjizi “Antička Pula” (izdanje Arheološkog muzeja iz Pule), fotografija u monografiji “Izvan vidljivog – javna plastika Vere Dajht Kralj” te fotografija u knjizi “Nova Hrvatska kuhinja”. Isto tako, u suradnji s Muzejom likovne umjetnosti u Osijeku, autor je fotografija u monografiji Ivana Doroghyja (monografija u nastajanju).

Izložbu „Ladakh: Land of Silence“ moći će se razgledati u Photo Art Gallery CVU „Batana“ u Rovinju do 7. srpnja 2024., u radno vrijeme galerije:

pon-pet:

 • - 10,30 - 13,30
 • - 17,30 – 21,30
 • subota: 10,30 – 14h

Ulaz je slobodan.

Na kraju, pozivamo vas u Photo Art Gallery CVU Batana, Trg brodogradilišta 2, Rovinj na AUTORSKU VEČER s fotografom BORISOM BERCOM, na razgovor i druženje s autorom na njegovoj izložbi „Ladakh: Land of Silence“, uz tradicionalnu ceremoniju ispijanja čaja. U četvrtak, 13. lipnja s početkom u 20:30.

Nesvakidašnja izložba Dubravke Lošić u Labinu,
ČETVRTAK, 13. LIPNJA U 20 SATI, LABIN

U vijestima o kulturi ovih se dana pisalo i o velikoj retrospektivnoj izložbi Dubravke Lošić koja se uskoro otvara u Galeriji umjetnina u Splitu. Rozariji su jedan od prepoznatljivih ciklusa njenog opusa koji nadograđeno perpetuira još od osamdesetih godina prošloga stoljeća. Upravo se s novo-produciranim radovima pripadnim navedenom ciklusu ova nacionalno afirmirana umjetnica predstavlja u Labinu 13. lipnja izložbom Rozarij sv. Stjepana u organizaciji Gradske galerije Labin.

Izložba indikativnog naziva transformirat će popratni izložbeni prostor kapele sv. Stjepana u integralnu instalacijsku formu evocirajući alegorijski temu „ružičnjaka“. „Ako 'Rozarij sv. Stjepana' nije do sada samom veličinom najambiciozniji projekt Dubravke Lošić, onda je svakako najambiciozniji u namjeri da ostvari ideju totalnog umjetničkog djela i u potpunosti se prilagodi i poistovjeti s prostorom“ navodi kustos izložbe Branko Franceschi. Kako dalje objašnjava, „držeći se prostorne dispozicije, 'Rozarij' gusto prekriva zidove, razrjeđuje se prema oltaru i prozorima, prelazi na strop i osipa se po podu. Jedini je do sada oprostoren Lošićkin rozarij u kojeg se ulazi i uranja i fizički i mentalno“. „U opusu Dubravke Lošić 'Rozariji' su publici najpoznatiji i ujedno najdugovječniji ciklus. Stvara ih od 1987. godine do danas, kao kombinaciju ritualnog samopročišćavanja, meditacije i pokore. Formu svog rozarija zasnovala je na interpretaciji i multipliciranju motiva ruže kao u sebe uvijene forme, najčešće smotka tkanine“, dodaje Franceschi u uvodniku izložbe.
Tako se može povući paralela s prvim izloženim rozarijem u sakralnom prostoru  dubrovačke crkve Rozario 1988. i nesvakidašnje „imerzivne“ instalacije u kapeli sv. Stjepana koju će stvarati in situ od 09. lipnja u Labinu.

Otvorenje je zakazano 13. lipnja u 20 sati, a izložba ostaje otvorena do 09. rujna 2024. u radnom vremenu Gradske galerije Labin dostupnom na mrežnim stranicama Pučkog otvorenog učilišta Labin i društvenim mrežama Galerije.
Izložba je ostvarena sredstvima Grada Labina, Ministarstva kulture i medija RH i Istarske županije Odjela za kulturu i zavičajnost.

O AUTORICI
Dubravka Lošić (Dubrovnik, 1964.) - Školu primijenjenih umjetnosti završila je u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine u klasi Ferdinanda Kulmera. Paralelno je studirala povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi u Dubrovniku kao slobodna umjetnica. 

Izlaže od 1983. godine na samostalnim izložbama u Hrvatskoj: Umjetničkom paviljonu Zagreb, Muzejskom prostoru Split, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, Galeriji narodnog sveuličišta Poreč, HDLU - Galeriji proširenih medija u Zagrebu, Modernoj galeriji Zagreb, u palači Sponza na Dubrovačkim ljetnim igrama, trima serijama izložbi „Susreti” u depou u vlastitom studiju, Galeriji sv. Krševana u Šibeniku, i grupnim izložbama: Galeriji Collegium artisticum u Sarajevu, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, Galeriji umjetnina Split, Multimedijalnom centru u Rovinju, Podrumima Dioklecijanove palače u Splitu, Gradskom muzeju Vukovara, Narodnom muzeju u Zadru, Gradskom muzeju Vinkovci, Muzeju grada Rijeke, Modernoj galeriji Rijeka, Gliptoteci HAZU, Galeriji Galženica u Velikoj Gorici. U inozemstvu izlaže na samostalnim i grupnim izložbama: Jeune Peinture 92, 93 Grand Palais (Pariz), Ausstellung von Künstlern aus Dubrovnik in Graz, Citypark (Graz), Paulina Rieloff Gallery – Centre for Global Cultural Expression (New York), In Movimento – 7 in movimento, Palazzo dell’Esplanade (Merano), XIX Biennale d’Alexandrie, Centre National des Arts Plastiques (Alexandria), Art Contemporain Croate, Salle des Fêtes (Mairie du VIe, Palace Saint- Sulpice (Pariz), Das meer - Zeitgenössische Kunst aus Kroatien, Deutsche Welle (Köln), Dubravka Losic – Peintre de Dubrovnik – Croatie, Château Sainte -Barbe, Ville de Fontenay-aux-Roses (Pariz), Mediterranean Challenge - Eight Croatian Artists, Cliff Gallery, Netanya (Izrael), XX Biennale d’Alexandrie, Musée des Beaux-Arts, Alexandria, 3. Pekinško Biennale međunarodne umjetnosti - BIAB, National Art Museum of China (Peking), Selection 2012, Galleria Yvonne Arte Contemporanea (Vicenza). Uz slikarstvo, instalacije i objekte, bavi se scenografijom i kostimografijom. Njezini radovi nalaze se u brojnim javnim (Moderna galerija, Zagreb, Umjetnička galerija Dubrovnik) i privatnim (Italija, Njemačka, Španjolska, Švicarska, Indija, Čile, Francuska, Austrija, Lihtenštajn, SAD) zbirkama. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima Nagrada 30. Zagrebačkog salona, nagrada Nouvel Art Francais, Pariz, i nagrada Tirena za najbolju scenografiju.
Urednica je monografije Dubravka Lošić, autorice teksta Margarite Sveštarov Šimat.

Fotografije: Veronika Arevalo © Dubravka Lošić

Radno vrijeme Galerije (do 29. lipnja)

 • Uto – čet: 10 – 14
 • Pet: 16 – 19.30
 • Sub 22.06.: 11 – 15
 •     29.06.: 19 – 23 
 • Zatvoreno: pon, ned

Za promjene u radnom vremenu, pratiti mrežnu stranicu ustanove: https://uciliste-labin.hr/o-nama/o-gradskoj-galeriji / ; i društvene mreže Galerije (Insta / Fcb)

Disco soup s Kampanjolom!,
PETAK, 14. LIPNJA, 19 SATI, SVETVINČENAT BIRERIJA KAMPANJOLA

Udruga Zelena Istra u suradnji sa birerijom Kampanjola i TZ Svetvinčenat organizira Disco soup, eko-gastro radionicu uz disko note Marka Grpca iz Radione Re-Geppetto. Na radionici će se kuhati slasna jela od ostataka eko povrća, domaćeg sira, i pivskog ječma uz vodstvo proizvođača eko-bire Kampanjola Doriana Siljana i Darka Pekice.

"I vama se događa da često kupujete previše i da bacate hranu jer joj je istekao rok? Hladnjak vam je često pretrpan i ne znate što sve imate u njemu? Želite smanjiti otpad od hrane, ali i naučiti kako kreativno iskoristiti ostatke hrane?

Pridružite se ovoj eko-gastri radionici 14. lipnja u 19 sati, u sklopu edukativnih aktivnosti Pula Herculanee i Zelene Istre. Radionicu vode naši poznati eko poljoprivrednici i proizvođači eko-bire Kampanjola Dorian Siljan i Darko Pekica."

Za sudjelovanje na radionici potrebno je prijaviti se na mail ured@zelena-istra.hr, a javni događaj otvoren je za sve!

KONCERT: Mick Harvey w/ Amanda Acevedo,
PETAK, 14. LIPNJA, OD 21:30, DVORIŠTE ROJCA PULA

U petak vas u unutrašnjem dvorištu Rojca očekuje koncert Micka Harveya i Amande Acevedo.

Nakon tri samostalna koncerta u Zagrebu od 2007. godine i čarobnog koncerta ili „revije“ kako je to duhovno iskustvo za sve sretnike koji su tog tmurnog i hladnog dana sredinom svibnja 2023. pohodili Močvaru nazvao sam autor, iznimno nam je zadovoljstvo najaviti koncert Micka Harveya koji će se održati 14. lipnja u Društvenom centru Rojc u Puli.

Za razliku od spomenute revije pod nazivom „The Invisible Blue Unicorns“ na kojoj je Harvey poput mentora oko sebe okupio osebujnog Australca J.P Shiloa, nadahnuti berlinski Sometimes With Others te Amandu Acevedo iz Meksika, suradnicu na zadnjem albumu, na pulskoj će premijeri Harvey predstaviti svoj novi, deveti po redu samostalni album.

Koncert u Puli dio je europske turneje povodom izdavanja novog albuma „Five Ways to Say Goodbye“ uz specijalnu gošću Amandu Acevedo te još jednu posebnost – lokalni gudački kvartet.

Grupa FEBRA u Parku kažuna,
SUBOTA, 15. LIPNJA, OD 21 SAT, VODNJAN

Turistička zajednica grada Vodnjana i ove godine nastavlja s koncertima u jedinstvenom Parku kažuna. Prvi koncert očekuje nas već ovu subotu, 15. lipnja, s početkom u 21 sat, kada će Park kažuna biti domaćin besplatnog koncerta grupe Febra na jednoj od najpitoresknijih lokacija u Istri.

Grupa Febra, osnovana je 2013. godine, iza sebe ima mnoge nastupe na raznim manifestacijama i brojnim pozornicama. Nastupali su diljem Istre, Hrvatske i u inozemstvu te rasplesali mnogobrojnu publiku. Njihov repertoar uglavnom čine obrade pjesama stranih izvođača iz 50-ih i 60-ih godina, kao i suvremenih pjesama. Sve izvedbe su u pop, jazz, soul i blues maniri, s prizvukom rockabillyja, namijenjene stranoj i domaćoj publici svih generacija.

Članovi grupe su Tena Bevčar (vokal), Leo Urbas (električna gitara i vokal), Goran Leka (bubnjevi i vokal), Predrag Stojčević (kontrabas i vokal) i Ivan Šugar (saksofon). Ovaj jedinstveni park, Park kažuna, poznat je po svojim kamenim građevinama, kažunima, koji su zbog svoje iznimne ljepote i veličine prozvani „kameni divovi“. Park kažuna biti će jedinstvena kulisa ovog koncerta i nezaboravan ambijent za sve ljubitelje glazbe i prirode. Park kažuna, smješten na samome ulazu u Vodnjan, nudi jedinstvenu priliku za uživanje u glazbi pod zvjezdanim nebom, okružen kažunima koji svjedoče o bogatoj povijesti i tradiciji ovoga kraja. Turistička zajednica grada Vodnjana poziva sve ljubitelje dobre glazbe da se pridruže i zapležu uz zvukove grupe Febra.

Prvi Istarski Trostruki Soundclash na Fort Bourgingnonu!,
SUBOTA, 15. LIPNJA, OD 22 SATA, PULA

U subotu, 15. lipnja, legendarna lokacija Fort Bourgingnon, nekadašnja rave prijestolnica Istarskog poluotoka, bit će domaćin prvom istarskom trostrukom soundclashu. Udruga Sub Pokret - Sub Movements iz Pule je organizator ovog uzbudljivog glazbenog eventa koji će okupit tri renomirana istarska reggae/dub soundsystema: Heavy Duty, Vibration Addict i Munchies.

Događaj započinje u 22 sata, pružajući jedinstvenu priliku ljubiteljima reggae i dub glazbe da uživaju u vrhunskom zvuku i jedinstvenoj atmosferi koju donose ovi iskusni glazbeni kolektivi.

Heavy Duty, Vibration Addict i Munchies stekli su ugled kao vodeći reggae soundsystemi Hrvatske, a njihovi nastupi su poznati i izvan granica zemlje. Osim redovnih klupskih programa u prostorijama SUP-a i Kluba Kotač gdje su do sada ugostili značajan broj domaćih i stranih izvođača, članovi ovih soundsystema organiziraju i ljetne festivale. Vibration Addict vodi “Zion Bošku” u srcu Istre, dok Munchies i ekipa iz Heavy Duty sudjeluju u realizaciji Escape the City festivala u Barbarigi.

Ovaj session je ujedno i warm up za nadolazeći Escape the City festival, te posjetitelji događaja imaju priliku osvojiti jednu festivalsku ulaznicu. Projekt je sufinanciran sa strane Grada Pule i Ministarstva Kulture.

Groove to the Grave,
SUBOTA, 15. LIPNJA, OD 23 SATA, KLUB KOTAČ PULA

Groove to the Grave je novi kolektiv DJ-eva pokrenut od strane mladog lokalnog DJ-a poznatijeg kao Joda. Cilj prvog partija mu je ujediniti što više  'gladnih partijanera' i ljubitelja elektronske muzike. U sklopu partija, osim nastupa mladih lokalnih talenata, moći će se vidjeti i dekoracije, vizuali i osjetiti dobre vibre kroz hodnike Rojca. 

(I.I. i S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.