Tečaj permakulturnog dizajniranja u Rojcu

POLAZNICI ĆE NAPRAVITI PERMAKULTURNI DIZAJN DRUŠTVENOG CENTRA ROJC
Udruge ZMAG, Zelena Istra i Savez udruga Rojca pozivaju sve zainteresirane na tečaj permakulturnog dizajniranja u Puli, koji će se održati u Društvenom centru Rojc tijekom siječnja i veljače 2014.


Permakultura je sustav praktičnog oblikovanja životnog prostora koji oponaša prirodne procese, a temelji se na integriranom tradicijskom i suvremenom znanju i vještinama. 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja (PDC permaculture design certificate) je intenzivni tečaj koji se još naziva i osnovna škola permakulture, a cilj tečaja je polaznike osposobiti za uporabu praktičnih znanja i vještina kroz samostalno djelovanje na vlastitim projektima. Tečaj se sastoji od dva dijela. U prvom dijelu tečaja kroz predavanja se pokrivaju sve bitne teme vezane za područja koja obuhvaća permakultura. Na drugom dijelu tečaja uči se tehnika permakulturnog dizajniranja. Polaznici u grupama rade na zasebnim projektima sa zadatkom izrade permakulturnog dizajna za svoj projekt. Polaznici koji uspješno ovladaju tehnikom dizajniranja dobivaju permakulturni certifikat.

Tečaj će pokriti sljedeće teme: stanje društva i okoliša, uvod u permakulturnu etiku i principe, voda, tlo, krajolik, biljne zajednice, uzgoj hrane, društvo i zajednice, alternativna ekonomija, tranzicijski pokret, energija, održivo graditeljstvo, urbana permakultura, tehnike permakulturnog dizajna.

Praktični dio: priprema gredice i kompostiranje u stanu, praktična vježba: odlučivanje. Također će nakon predavanja biti prikazivani i filmovi na tu temu.


Tijekom mjesec dana, počevši od 31. siječnja ovaj međunarodno standardizirani tečaj permakulturnog dizajniranja rasporedit će se na četiri vikenda. Zadnji vikend rezerviran je za izradu i prezentaciju samog dizajna. Zanimljivost je da će polaznici napraviti permakulturni dizajn Društvenog centra Rojc što će biti odličan temelj za održivi razvoj ovog centra.


Na tečaju će predavati 6 predavača, od kojih čak 4 diplomirana permakulturna dizajnera. Iz ZMAGa: Gordana Dragičević, Sunčana Pešak, Bruno Motik, Nenad Maljković i Cvijeta Biščević, te iz Ureda za permakulturu: Ivan Gregov. Informacije o cijeni tečaja, datumima i detaljnom programu možete potražiti na facebook stranici rojcneta ili na 091/1696901.


Ovaj tečaj samo je dio programa Saveza udruga Rojca Održivost DC Rojc u sklopu kojeg se planira u 2014. godini organizirati i brojna besplatna predavanja, radionice, okrugle stolove, akcije i sl.