Svjetski dan čokolade

Svjetski dan čokolade-108030

DONOSIMO ZANIMLJIVE ČINJENICE O ČOKOLADI
Osim što je čokolada čuveni afrodizijak, njezine kvalitete uvijek su tema zdravstvenih savjeta od kojih je najustaljeniji onaj kako crna čokolada snižava povišeni krvni tlak dok onaj o njezinim nezdravim učincima prekomjernog konzumiranja zašećerenih oblika mnogi ignoriraju. Od davnina su kakao i čokolada cijenjeni u svim dijelovima svijeta. Zato je švedski botaničar Carl Linnaeus kakaovu drvu dao ime Theobroma cacao što znači 'hrana bogova' na latinskom.

1. Hrana bogova
Theobroma cacao znanstveno je ime za stablo na kojem rastu kakao zrna, a to znači "hrana bogova". Jedenje čokolade ponekad može djelovati kao božansko iskustvo, a izgleda da je švedski botaničar Carl Linnaeus isto tako razmišljao. Dao je kakaovu drvu znanstveno ime Theobroma cacao. 'Theobroma' znači 'hrana bogova' na latinskom, a 'kakao' dolazi od nahualtske riječi 'xocolatl' (xococ je riječ za gorko i atl znači voda).

2. Zrna kakaa kao valuta
Maye i Azteci su prvi su uzgajali kakao i koristili zrna kao valutu. Cijenjen od drevnih civilizacija, kakao je korišten kao oblik valute za kupnju hrane i odjeće. Također korišten je i za izradu xocoatl, gorkog pića napravljenog od prženih i mljevenih kakaovih zrna, vode i začina koji su bili rezervirani samo za plemstvo i ratnike.

3. Proizvođači čokolade i čokolaterije
Proizvođači čokolade su obrtnici koji uzimaju kakao iz pojedinih regija i čine sve potrebne korake kako bi sirovi proizvod pretvorili u ukusnu, lijepo umotanu čokoladu. To su postupci poput: sortiranja, prženja, drobljenja, oblikovanja i omatanja. Čokoladeri pak uzimaju gotovu čokoladu od proizvođača čokolade i koriste svoju kreativnost za izradu slatkiša, primjerice rade razne bombonijere, lađice od peperminta, pa čak i 3D objekte izrađenih pomoću prilagođenih kalupa.

4. Postotak na čokoladi označava koliko kakaa sadržava čokolada
U čokoladi veći postotak kakaa obično ukazuje na 'tamniju' vrstu čokolade. Sve ostalo u čokoladi su uglavnom sastojci poput šećera, mlijeka, aditiva poput sojinog lecitina (emulgator) i vanilije. Kakao zrna se sastoje od kakaovog praha (koji pridonosi okusu i boji gotove čokolade) i kakao maslaca (masni dio zrna koji daje čokoladi glatku teksturu). Proizvođači obično u čokolade dodaju više kakao maslaca kako bi poboljšali okus i olakšali rad s čokoladom.

5. Najviše čokolade prodaje se za Božić, Uskrs i Valentinovo
U Americi se najviše čokolade prodaje za Valentinovo, prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta. Blagdanski i sezonski čokoladni proizvodi čine čak 24 posto od ukupne prodaje.

6. Čokolada preuzima okus od okolnih stvari
Čokolada se ponaša kao spužva i upit će miris svega što se nalazi oko nje. Ako je stavite blizu bombona od peperminta, imat ćete čokoladu s pepermintom, a ako je stavite blizu sira, mirisat će po siru. Zato dobro paziti pored čega je ostavljate.

7. Čokolada se brzo otapa
Čokoladno talište je 30°C stupnjeva, i zato se ona otopi čim ju stavimo u usta ili držimo predugo u ruci. Ipak, tamnija čokolada će se malo sporije otopiti od mliječne pošto mliječna ima više raznih dodataka.

8. Snickers, Reese's slatkiš s kikiriki maslacem i Kit Kat su omiljeni slatkiši
Prema istraživanjima u Americi, Snickers, Reese's i Kit Kat omiljene su čokoladne slastice Amerikancima.

9. Bijela čokolada zapravo nije čokolada
Bijela čokolada se ne smatra pravom čokoladom jer ne sadrži kakao prah, već se radi samo od kakaova maslaca i ostalih dodataka poput šećera, mlijeka u prahu i vanilije.

10. Proces zgušnjavanja čokolade je bitan
Tijekom procesa učvršćivanja i zgušnjavanja čokolade, temperatura čokolade naglo je podignuta i spuštena kako bi se kristali u kakao maslacu poravnali na precizan način, što rezultira sjajem i čvrstim pucketanjem dobre čokolade. Neadekvatno stvrdnuta čokolada ima mat izgled, meka je i lako se topi.

.(REX)