Studentska razmjena proširuje vidike, ali i poglede na već poznate stvari!

STUDENT OET-A MARTIN VALIĆ VALE O ISKUSTVU STUDENTSKE RAZMJENE
Odjel za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“ Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli za svoje studentne nudi razne programe međunarodne razmjene studenata koji odlaze na tjedan dana na drugo Sveučilište radi izrade projekta ili pak ondje odslušaju čitav semestar. RegionalExpress ovim putem predstavlja Martina Valića Vale, 22-godišnjaka s Monte Zara iz Pule, studenta diplomskog studija OET-a, smjera Financijski menadžment, koji je već dvaput bio u programu međunarodne razmjene.
Gdje si bio putem programa međunarodne razmjene?
Zasada sam posjetio University of Aplied Science, Burgenland-Studienzentrum Eisenstadt u Austriji te Sveučilište u Parizu ESCIA gdje sam bio po tjedan dana s timom s našeg Odjela radeći na projektu. U veljači prethodne godine posjetili smo Pariz, a u rujnu Austriju.
Na kakvom ste projektu radili na Sveučilištima?
Tim od četiri studenata koji se zaputio u Pariz, u kojem sam bio ja, kolegica Roberta Kontošić,  te kolege Vladimir Slipčević i Andre Cukon, izrađivali smo poslovni plan za međunarodnu suradnju dviju regija – Pariza i Istre na nivou gospodarstva. U posjeti Eisenstadtu pratili su nas naš mentor prof. Dean Sinković, a kao gostujući predavači s nama su putovali. Dr.sc. Mauro Dujmović te profesor Aljoša Vitasović. Nakon što smo se vratili u Hrvatsku, komunicirali smo elektroničkom poštom radi dogovora o daljnjim koracima razvoja poslovnog plana, a jedanput mjesečno komunicirali smo putem telekonferencijskih poziva. Riječ je, naime, bilo o fiktivnom poduzeću, no, puno smo naučili.
Kakav je sistem rada na Sveučilištima koja si posjetio u odnosu na naša?
Primjerice, u Austriji, fakultetski dan za studente započinje u osam sati ujutro i traje do 17 sati s pauzom za topli obrok. Predavanja se baziraju na izrađenim i provedenim projektima, a često je praksa da predavač sjedi na sredini predavaonice, dok studenti sjede u krugu oko njega, što upućuje na otvorenije mjesto za komunikaciju. Satovi se baziraju na raspravama i poslovnim slučajevima, a nerijetko studenti odmah po završetku preddiplomskog studija, uz nastavak diplomskog studija bivaju zaposleni u poduzeću, u vidu praktične nastave, za što su i  - plaćeni!
Kakvi su studenti koje si upoznao na razmjeni, kakvi su njihovi uvjeti studiranja?
Zanimljivo je kako na pariškom Sveučilištu većinu studenata ne čine Francuzi, već strani studenti. Za njih je uobičajena praksa otići barem jedan semestar na studentsku razmjenu, to je tamo vrlo prisutno. Moram primijetiti da je tamo obrazovanje vrlo cijenjeno, te je transparentniji čitav sustav koji po završetku obrazovanja, nudi posao za svakoga. Važne su sposobnosti i kompetencije pojedinaca. Prosječan „europski“ student je mnogo radišniji od naših studenata, iznimno motiviran, samoinicijativan, jer mu sustav obrazovanja nudi usku specijalizaciju te veću povezanost sa gospodarstvom i praksom.
Što te se posebno dojmilo na razmjeni?
Svakako činjenica da je Francuska zaista multikulturalna zemlja i nemaju problem s tim koji student odakle dolazi, fascinantna je i činjenica da tamo predaju profesori iz čitavog svijeta, koji često nude različite teorijske poglede na iste stvari.
Kako si doznao za mogućnost studiranja u inozemstvu?
Putem obavijesti na Internet stranicama Odjela, a motivirao me i profesor Dean Sinković, naglasivši mi kako se radi o odličnoj prilici. Dovoljno je bilo uputiti životopis i motivacijsko pismo Odjelu za međunarodnu razmjenu. Važno je naglasiti da svaki projekt / Natječaj nosi svoje specifične uvjete kako bi vas poslali na razmjenu.
Kako se financira boravak studenta na razmjeni?
Obično dio sredstava plaća matično Sveučilište, dio institucija gdje dolazite na razmjenu i dio – student!
Jesi li stvorio prijateljstva na razmjeni, kakva su osobna iskustva?
Upoznao sam mnogo ljudi doslovce od Sjeverne Afrike, Južne Amerike, iz Azije, čitave Europe..Sa mnogima sam ostao u kontaktu, te komuniciramo i radi nekih budućih zajedničkih projekata.
Kako ocjenjuješ rad Odjela za ekonomiju i turizam u Puli?
Zadovoljan sam što sam dobio priliku preko Odjela otići na razmjenu i steći nova iskustva. Naš sustav obrazovanja još treba evoluirati, i na dobrom je putu da se to postigne.
Bi li preporučio studentima da se uključe u program razmjene?
Preporučio bih svim studentima da odu na razmjenu jer je to sjajno iskustvo, jer ne samo da proširuje vidike nego i poglede na već poznate stvari.
Koji su ti planovi za budućnost?
Uskoro ću otići na jedan semestar u Austriju, ali planiram se vratiti kući i tražiti posao! (K.H.)