Startala prva studentska tvrtka Optimus consulting

NA FAKULTETU EKONOMIJE I TURIZMA U PULI
Tvrtka Optimus Consulting u vlasništvu je triju studentica, Kristina, Nada i Andrea rođene su u Puli i studentice su diplomskog studija na smjeru Management i poduzetništvo i te suvlasnice Optimus Consultinga  prve  pulske studentske tvrtke koja djeluje unutar SPIN-a Studentskog poduzetničkog inkubatora pri Fakultetu ekonomije i turizma u Puli.  Kristina Rabar, Nada Katić i Andrea Praznik pokrenule su tvrtku koja svim zainteresiranima može pomoći u pisanju EU projekata, a njihova  polja interesa jesu u sektorima turizma i kulture, ICT-a te podizanju konkurentnosti obrtnika, mikro, malih i srednjih poduzeća te jedinicama lokalne i regionalne samouprave, poljoprivreda i regionalni razvoj, jačanje OCD-ova, poduzeća te lokalnih i regionalnih samouprava u vidu podizanja i unaprjeđenja kvalitete života. O svemu tome razgovarali smo sa predstavnicama Optimus Consultinga

Mlade ste studentice, obično studenti jedva čekaju da diplomiraju i napuste fakultet, vi ćete uskoro diplomirati ali ostajete na fakultetu, kako to?
Andrea: Pa zapravo sve se odvijalo jako brzo i neplanirano. Na zadnjoj godini studija krenule smo volontirati na izradi Strateškog dokumenta za mlade u Općini Medulin te istovremeno pohađati Edukaciju za pisanje i vođenje projekata financiranih iz Eu i nacionalnih fondova koja se održavala na našem fakultetu za 18 najboljih studenata Managementa i poduzetništva. Za potrebe evaluacije stečenog znanja na edukaciji morale smo predati gotov projekt te smo mi ,spojivši ugodno s korisnim, odabrale projekt otvaranja multimedijalnog centra u Medulinu. Projekt ACT LOCAL „pomeo" je konkurenciju te je tim Optimus Consulting dobio podršku profesora i općine u otvaranju vlastitog poduzeća. Tajming je očito bio savršen jer se u to vrijeme otvorio i SPIN - Studentski poduzetnički inkubator na čiji smo natječaj o popunjavanju prostora odmah aplicirale. Mjeseci učenja, pravne i financijeske pripreme, istraživanja tržišta i konkurencije na posljetku su se isplatili te smo sada več više od mjesec dana članice SPINA i korisnice pravog malog ureda u prostorijama fakulteta. Moramo priznati da nas ostanak na fakultetu jako veseli, prvenstveno zbog naših profesora - mentora i kolega- studenata koji su nam uvijek spremni pomoći te kreativnog okruženja koje vlada na fakultetu.

Što ulazak u EU može donijeti malim poduzetnicima i obrtnicima?
Andrea: Ulazak u EU jako je važan korak za Hrvatsku i njezine poduzetnike prvenstveno zbog otvaranja tržišta i jednakih uvjeta poslovanja za sve tvrtke unutar Unije. Osim toga, obrtnicima i poduzetnicima povećavaju se mogućnosti ostvarivanja sredstava iz europskih fondova pošto ulaskom u EU Hrvatska stječe pravo na korištenje Strukturnih i Kohezijskog fonda iz kojih je moguće izvući oko milijardu eura godišnje. Fondovi pružaju širok spektar mogućnosti pa tako naši poduzetnici i obrtnici mogu dobiti sredstva za kupnju strojeva i opreme te adaptaciju radnog prostora, razvoj novih proizvoda/usluga, izlazak na nova tržišta, izlaganje na inozemnim sajmovima i ulaganje u marketinške aktivnosti, zapošljavanje i edukacija dodatnog kadra i sl. A to sve u područjima ekologije, obrazovanja, inovatorstva, energetike, turizma, prometa, ICT-a itd. Važno je naglasiti kako svatko ima priliku ostvariti neki od oblika sufinanciranja pošto je temeljni cilj Struktirunih i Kohezijskog fonda upravo ulagati u konkurentnost obrtnika i poduzetnika kako bi se smanjile regionalne razlike među državama članicama... A svi znamo kako je pred Hrvatskom dug put.

Možete za naše čitatelje pojasniti kakvih sv EU fondova ima i što se može financirati iz EU?
Kristina: Ulaskom u Europsku uniju završavaju programi IPA-e (pretpristupni fond) te se otvaraju vrata strukturnim fondovima i kohezijskom fondu dok će programi Unije i dalje biti dostupni Hrvatskoj kako bi se promicala suradnja među državama članicama EU. Postoje dva osnovna strukturna fonda, a to su Europski socijalni fond (ESF) i Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) kojima se nastoji umanjiti razlika među regijama, dok  kohezijski fond, za razliku od strukturnog, ne koriste regije već države članice. Iz ESF-a financirati će se ulaganja u ljudske resurse poput cjeloživotnog učenja, inovacija i poduzetništva, razvoj informatičkog društva, razvoj vještina upravljanja i ostalo. Cilj je povećati broj zaposlenih i obrazovanih ljudi, otvarati pristup tržištu rada, povećatiuključenost žena, nacionalnih manjina i mladih na tržištu rada. ERDF financirati će ulaganja za inovacije, istraživanje i razvoj, okolišnu održivost, proizvodnju (izravnim potporama malim i srednjim poduzećima) te ima za cilj jačanje infrastrukture (okolišne, prometne, energetske, turističke, obrazovne, zdravstvene i ostalih.) i jačanje gospodarskih potencijala kroz, stvaranje informacijskog društva, klastera i suradnje, razvoj poduzetništva te jačanje turističke ponude. Kohezijski fond koristiti će se za investicije u okoliš u sektoru upravljanja otpadnim vodama i ostalim otpadom te sektor bioraznolikosti, za razvoj gradova, misije smanjenja ugljičnog dioksida te promet. Hrvatskoj će u prvih šest mjeseci članstva u Europskoj uniji biti dostupno 70 milijuna eura iz ESF-a i treba to iskoristiti što je više moguće.

Kakvi su uvjeti i koje su pogodnosti za financiranje putem EU fondova, tko sve može aplicirati?
Kristina: Kakvi su uvjeti prijave ovisi o vrsti natječaja i kome je on namijenjen, odnosno tko može biti prijavitelj projekta. Jedan od glavnih uvjeta za financiranje iz EU fondova jest da morate poslovati sa dobiti (ukoliko je poduzeće u gubitku ne može biti prijavitelj projekta) jer time jamčite da možete financirati dio projekta i osigurati njegovu implementaciju. Projekt mogu prijaviti obrti, trgovačka društva, javne ustanove, OCD-i, jedinice lokalne i regionalne samouprave i sve druge pravne osobe.

Kakva je situacija s udrugama, hoće li se i njima poboljšati mogućnosti za financiranje?
Kristina: Udruge će se financirati iz Europskog socijalnog fonda te će dostupna sredstva biti znatno veća od dosadašnjih. Udruge postaju sve priznatije u Hrvatskoj, a u smjeru njihovog daljnjeg jačanja i širenja ići će i natječaji putem kojih će se moći financirati raznorazne aktivnosti, ovisno o djelatnosti udruga. Budući da je veliki iznos sredstava namijenjen upravo udrugama, pozivamo svih neka se aktiviraju i prijave barem jedan projekt za početak jer mogu puno dobiti i postići, osim što će postati priznatiji i diferencirati se od drugih, možete se i samozaposliti na implementaciji projekta.

Na koji način Optimus konzalting može pomoći našim poduzetnicima i koje sve usluge nudite?
Nada: Optimus Consulting svojim klijentima pomaže u izradi projektne ideje, pripremi dokumentacije za prijavu projekata i pružanje mogućnosti rada na provedbi istih. Cilj Optimusa  je  pružanje kvalitetne usluge koja će omogućiti našim klijentima ostvarenje sredstava za unaprjeđenje vlastitog poslovanja. Naša su odlika inovativne ideje i poseban fokus na svakog klijenta. Svaki novi projekt mi sagledavamo kao samo još jedan izazov kojemu valja pristupiti sa određenom dozom iskrenosti, profesionalnosti i ozbiljnosti. Osim povećanja produktivnosti i efikasnosti poslovanja poduzeća, koji su dio naše misije, smatramo da se zajednička suradnja i zajednički rad mogu voditi ka velikim pozitivnim pomacima.

I za kraj što bi još poručili čitateljima  Regional Expressa?
Nada: Danas je veoma aktualna tema pisanje i izvedba projekata, no mnogi nisu upućeni u njihovu pravu svrhu. Trenutno se pruža mogućnost iskorištenja bespovratnih sredstava, stoga poručujemo svim poduzetnicima i udrugama da iskoriste ovo vrijeme, ovu priliku koja im stoji na raspolaganju. Jer naposljetku iako se to direktno može sagledati kao njihova dobit, kroz ulaganje u poslovanje, rast i razvoj - imajte na umu da je ipak riječ o nečemu višem, nečemu što će nas kao društvo pomaknuti sa mrtve točke, riječ je o zajedničkom uspjehu. Stoga ako imate neku ideju, podijelite je sa drugima, sa nama jer samo zajedničkim snagama možemo uspjeti i postati konkurentniji i priznatiji na velikom europskom tržištu.