Spektakularnim “Moby Dickom” završen 27. PUF

Spektakularnim “Moby Dickom” završen 27. PUF-120903

TALIJANSKI TEATRO DEI VENTI ODUŠEVIO PULSKU PUBLIKU
Jučer je na Kaštelu plesnom predstavom "Tragovima sjećanja" slovenskih Fourklor zatvorena zavjesa na 27. izdanje festivala PUF. Kulminaciju ovogodišnjeg izdanja imali smo priliku gledati u velikom dvorištu DC Rojca, gdje je talijanski Teatro Dei venti oduševio svojom spektakularnom predstavom "Moby Dick". 

I ove godine PUF je uspio prikazati baš ono što PUF je, a to je stručno utemeljen festival koji se odvija kontinuirano i koji propituje i afirmira suvremeno istraživačko i izvaninstitucionalno hrvatsko kazalište suprotstavljajući mu aktualne estetike i poetike svjetskog vaninstitucionalnog kazališta.

Kriterij nastupanja na ovome festivalu nije birokratski: na PUF-u nema mjesta raspravi o tomu jesu li izvođači profesionalci ili amateri, jesu li domaći li strani, pripadaju li mainstreamu ili alternativi, je li tu riječ o plesnom ili verbalnom teatru, je li po srijedi spektakl ili intimna ispovijed: jedini je kriterij – kvaliteta predstave – vodeći pri tom računa da program bude izvedbeno i koncepcijski zanimljiv, živ, svjež i provokativan.

PUF je (ne pristajući se uklopiti u ni u kakve koncepte) festival kazališnih različitosti i otvorenosti u kojima je prisutan iskreni kazališni doživljaj. Rado prihvaća nove prijedloge i otvoren je mijenama - okuplja različite poetike, estetike i kazališne svjetonazore, propitkujući nove kazališne smjerove, tendencije i razvojne putove.

Kvalitetu PUF-a, svih dosadašnjih dvadeset i sedam godine za redom, izrijekom potvrđuju domaći i strani novinari, kazališni kritičari, sudionici i – što je možda najvažnije – brojna publika svih generacija!

(rex/foto Manuel Angelini)