Slobodan Šijan: Tko to tamo peva?

Slobodan Šijan: Tko to tamo peva?-69020

KLUBODROM PULSKE FILMSKE TVORNICE
Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi ovoga četvrtka, 16. lipnja, kultnu srpsku komediju apsurda ''Tko to tamo peva?''  Slobodana Šijana iz 1980. godine. Program kojim će moderirati Ivana-Nataša Turković počet će u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika u dotrajalom autobusu alegorija je malograđanskog licemjerja u trenucima društvene krize te raspada Kraljevine Jugoslavije u osvit Drugog svjetskog rata. Radnja filma počinje upravo 05. travnja 1941., dan prije nacističkog bombardiranja Beograda, put kojega s neugledne stanice udaljene svega stotinjak kilometara kreće grupa putnika. Među njima su postariji seljak Aleksa (Milivoje Tomić), čiji je sin u vojsci, njegov boležljivi suputnik koji smatra da su mu dani odbrojani (Borislav Stjepanović), dotjerani pjevač posvećen brizi za svoj glas (Dragan Nikolić), zatim Brka, pristalica reda i zakona (Danilo Stojković), zbunjeni lovac (Taško Načić), braća ulični svirači (Miodrag i Nenad Kostić), čiji su uglazbljeni komentari i središnja pjesma jednako proslavili film kao i njegov zaplet i humor, te upravo vjenčani bračni par (Neda Arnerić i Slavko Štimac). Kada rasklimani crveni autobus tvrtke „Krstić i sin“ (Pavle Vujisić i Aleksandar Berček) napokon ukrca putnike, počinje metaforično putovanje prepuno problema i međusobnih nesuglasica koje će se odužiti na cijeli dan i noć...

Kroz niz sjajno profiliranih likova i njihovih urnebesnih dogodovština, redatelj je na autentičan i zabavan način opisao svu gorčinu i grotesku sredine koja ni na koji način ne korespondira povijesno prijelomnom trenutku. Upravo je ta dihotomija tzv.
malih ljudi i velikih događaja bravurozno eruptirala u Šijanovom filmu koji uspjeh duguje pristupu najširoj publici te kontekstualizaciji događaja koja mu je donijela domaće i međunarodno priznanje - Brončanu Arenu i Zlatnu Arenu za sporednu ulogu (Aleksandar Berček), te posebnu nagradu žirija i nagradu ekumenskog žirija na Montreal World Film Festivalu. (REX)