Skriveni biser Istre – Dvorac Belaj

Skriveni biser Istre – Dvorac Belaj-123774

SPEKTAKULARNI DVORAC OSTAVITI ĆE VAS BEZ DAHA
Dvorac Belaj, jedino imanje u Hrvatskoj gdje su vinarstvo i dvorac nastali i razvijali se zajedno, smjestio se u predivnom krajoliku planine Učka. Samo imanje sastoji se od dvorca, kojeg je 1575.godine utemeljila plemićka obitelj Barbo, dva aneksa sagrađena u 19.stoljeću te veličanstvenog vinograda.

Duga povijest proizvodnje vina na Belaju utjecala je na njegov razvoj, ali i pomogla prepoznavanju imanja kao mjesta od posebne važnosti za razvoj cijele regije.

Imanje je kasnije prodano Johannu Weikhardu von Auerspergu, ministru vanjskih poslova Austrijskog Carstva. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj poziciji, ali i impozantnoj veličini, od 1668. do 1848.godine Belaj je bio pravno administrativno sjedište novoutemeljenog okruga koji je pokrivao trećinu područja Istre.

Dok je biografija Belaja svjedoči o različitim upotrebama imanja, ono je u kontinuitetu neraskidivo povezano s umijećem proizvodnje vina, a ta praksa poštuje se i nastavlja danas. Danas u sklopu imanja Castle Belaj djeluju čak dvije vinarije - Dvorac Belaj i Podrum Belaj.

Dvorac Belaj jedan od rijetkih koji ima sve uvjete da se može zvati château, što znači da proizvodnja vina dolazi isključivo od grožđa iz povijesnog vinograda oko dvorca, a na samom posjedu se vrši i prerada te odležavanje vina.

Dvorac Belaj

Poseban terroir i jugozapadni smjer, klima istočne Istre te nasadi vinove loze iz 60-ih godina prošlog stoljeća daju preduvjete koje s prepoznatljivom stilistikom na imanju pretvaraju u vino s potpisom Dvorac Belaj. Vinariju Dvorac Belaj utemeljila je obitelj Belay 2011. godine, otkad vino isključivo dolazi od grožđa iz povijesnog vinograda oko dvorca, dok je od 2016.godine i proizvodnja u potpunosti vraćena u podrume dvorca, odajući priznanje mjestu gdje je umjetnost vinarstva rasla zajedno s dvorcem preko pet stoljeća. Ovu predanost izvrsnosti prepoznali su i stručnjaci na domaćim i međunarodnim natjecanjima - gdje Dvorac Belaj vino više godina uzastopno dobiva zlatne i srebrne medalje - kao i ljubitelji vina u sedam zemalja.

Podrum Belaj

U sklopu imanja Belaj djeluje i vinarija Podrum Belaj koju osniva 1998. godine obitelj Ivić. Povijest vinogradarstva u obitelji seže do početka XX. stoljeća. Vinogradi se nalaze u Boljunskom polju. Svake godine vinarija stavlja na tržište više od 30 000 litara vrhunskih vina. Pod imenom Podrum Belaj, obitelj Ivić proizvodi i med.

Trenutno u proizvodnji imaju pinot, merlot, malvaziju, chardonnay, rosé a pripremaju i bazno vino za pjenušac.

Dvorac radi samo vikendom od 12 – 20 h, a u njihovoj ponudi možete pronaći degustaciju vina, vodstvo po vinogradu ili dvorcu, stručno vođenu degustaciju vina uz sommeliera, te ponudu svježe lokalne zakuske.

Više informacija možete pronaći na njihovoj službenoj stranici Castle Belaj, te društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.

(Castle Belaj/S.V.)