Sjećanje na Branka Petrinčića - profesora, odbojkaškog entuzijasta, trenera i prijatelja

Sjećanje na Branka Petrinčića - profesora, odbojkaškog entuzijasta, trenera i prijatelja-144900

IN MEMORIAM (1941. - 2024.)
Veliki odbojkaški trener, entuzijast i profesor, Branko Petrinčić, umro je u nedjelju, 12. svibnja, nakon kratke i teške bolesti. Branko Petrinčić bio je nastavnik fizike, tehničkog i tjelesnog odgoja te trener odbojke. Nakon što je završio Pedagošku akademiju u Puli, krenuo je 1962. godine raditi u Osnovnoj školi Kaštanjer, a godinu dana kasnije u Osnovnoj školi Marčana.

Dolaskom Petrinčića, u Marčani se pokrenula odbojkaška revolucija, zajedno s odličnim učenicama i odbojkašicama. Najbolje to pokazuje rezultat jer je ŠSD Marčana od 1971. do 1981. bila najbolja u odbojci na prvenstvima Pule i Istre. Na njegovu inicijativu, i uz podršku tadašnjeg ravnatelja OŠ Marčana, Labuda Kaluđerovića, utemeljen je Omladinski odbojkaški klub Marčana. Taj je klub Petrinčić uspješno vodio 12 godina, postigavši niz odličnih rezultata. Nakon Marčane, Petrinčić je nizao uspjehe i u Velom Vrhu te Rovinju.

Nakon deset godina, ponovno se vraća u Marčanu i na inicijativu bivših igračica i kapetanice Noele Cetina (Radolović) 1997. oživljava Odbojkaški klub Marčana.

Njegove igračice, njegove Marčanke, danas se s radošću i osmijehom prisjećaju svih trenutaka koje su provele s velikim trenerom.

"On je nama bio nastavnik, prijatelj, trener, odgajao nas je kao otac. Pratio nas je kroz cijelu osnovnu i srednju školu. Nikad nije dopustio da imamo loše ocjene, da zbog odbojke pati naše obrazovanje. Mi smo prema njemu imale strahopoštovanje, on je nama bio više od oca. Naučio nas je kako biti pravi sportaš, biti ekipa, dijeliti dobro i zlo, napravio je od nas uzorne osobe. Mi njega zaboraviti nećemo. On je naša legenda. Hvala ti za sve." rekle su nam njegove odbojkašice iz Marčane.

Branko Petrinčić dobitnik je priznanja Saveza sportova Grada Pule za 2012. godinu za doprinos razvoju sporta u Puli.

Počivaj u miru.

(Hana R./foto: Arhiva Odbojkaški klub Marčana)