Škola će ipak početi tjedan dana kasnije, 9. rujna!

Škola će ipak početi tjedan dana kasnije, 9. rujna!-146056

UTJECAJ TURISTIČKE SEZONE I VREMENSKIH PRILIKA
Premijer Andrej Plenković danas je u Sisku predsjedao sastankom sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina, na kojem su donesene važne odluke o početku nove školske godine.

„Škola počinje 9. rujna, takav je dogovor sa svim županima,“ najavio je Plenković. 

„Određeni fiksni broj nastavnih dana i sati će biti odrađen, pa se to treba regulirati. Neće nitko biti uskraćen,“ dodao je premijer, naglašavajući kako će se osigurati da obrazovni standardi budu ispunjeni bez obzira na pomicanje datuma početka školske godine.

Plenković je pojasnio da je odluka donesena na inicijativu niza dalmatinskih i obalnih župana, a u konzultaciji s Vladom i ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom. „Dogovorili smo da školska godina, umjesto planiranog 1. rujna, počne 9. rujna. Ovo je dogovoreno i s gradonačelnikom Zagreba,“ kazao je premijer.

Odluka o pomicanju početka školske godine temelji se na trajanju turističke sezone i vremenskim prilikama. Iako meteorolozi redovito upozoravaju da dugoročne vremenske prognoze nisu pouzdane, produženje ljetnog odmora omogućit će bolje iskorištavanje posljednjih dana turističke sezone, što je od značaja za mnoge obalne županije.

Na sastanku je također dogovoreno da će svi učenici i učitelji biti pravovremeno obaviješteni o novom rasporedu, a školske ustanove će se prilagoditi kako bi se osigurala kvalitetna nastava i ispunjenje svih obrazovnih ciljeva. Plenković je istaknuo da je glavni cilj ove odluke usklađivanje obrazovnog procesa s potrebama zajednice i uvjetima u kojima se školski sustav nalazi.

(REX)