Sanja Simeunović Bajec istom strašću već 20 godina vodi Artić

Sanja Simeunović Bajec istom strašću već 20 godina vodi Artić-135357

LIKOVNA RADIONICA KOJA JE MNOGIMA OBILJEŽILA LIKOVNI PUT
Već više od 20 godina pulska umjetnica Sanja Simeunović Bajec u Puli vodi dječje likovne radionice naziva Artić. Sanja je završila školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, a diplomirala na Filozofskom fakultetu u Rijeci, odsjek likovne kulture, slikarski odjel, a danas radi kao profesor stručnih predmeta upravo u ŠPUD Pula. Likovne kreativne radionice počela je voditi 2001. godine u Društvu naša djeca s kolegicom Julijom Kocijančić, a 2005. godine postala je predsjednica Udruge More u kojoj je osnivač likovno - kreativne radionice Artić koja se od tada održava u kontinuitetu.

Sanja se osim edukativnim radom bavi slikarstvom, scenografijom i primijenjenom umjetnošću. Do sad je imala dvadesetak samostalnih izložbi i izlagala je na mnogobrojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2000. godine članica je HDLU-a Istre. „I sama stvaram kako bi svoje znanje mogla prenijeti drugima. To je svojevrsna nadogradnja onoga što znam, rad na sebi“, rekla nam je. Svaki tjedan po dva sata, Sanja svoje znanje nesebično dijeli s polaznicima Artića, djecom od 6 do 14 godina, koja su podijeljena u dvije grupe po njih 15. radionice imaju u lijepo opremljenom prostoru, na prvom katu Rojca. U radu joj pomaže Staša Doblanović Randall.

„Još kao mala želja mi je bila ići na likovne radionice ali tada ih nije bilo. Jednom prilikom dok sam se vraćala sa studija u Rijeci, s kolegicom sam  podijelila ideju da ću jednog dana otvoriti likovne radionice, što se i ostvarilo“, kaže Sanja koju i nakon toliko godina drži strast za onim što radi. „Sva ta djeca i interakcija s njima, jednostavno me potiču da stalno budem aktivna i smišljam nove ideje“, naglašava.

Kaže kako na Artić uglavnom dolaze djeca koja vole crtati i imaju sklonost ka likovnom izričaju, a među njima ima i puno talenata. Dokaz tome su i nagrade koje su dobili na bijenalnim izložbama u Japanu, a nedavno su im radovi prošli za natječaj u Češkoj. I oni bez talenta kroz rad na radionici mogu puno naučiti i napredovati: „Djeca se na Artiću jako oslobode zato što imam poseban, opušten pristup i individualan rad sa svakim od njih. Uvijek im dam više tema pa rade onu koja im se taj dan radi, ovisi kako su inspirirani. Imam dosta fleksibilan pristup i na kraju uvijek rade nešto slobodno“, pojašnjava Sanja koja im nudi i jako puno materijala, ono što u školi nemaju, uvijek kombiniraju tehnike, a sve se može vidjeti u katalogu radova koji izlazi svake tri godine pod pokroviteljstvom Grada Pule, Odjela za kulturu. Tako se tu mogu naći crteži, slike, kolaži…. Sanja nastoji ponuditi im ono što u školi nemaju mogućnosti ni vremena raditi. U Artiću imaju vremena započeti rad završiti idući put i ta sloboda stvaranja koju imaju, Sanja smatra ključnom za napredak.

Naime, oni za trajanja radionice mogu šetati po prostoriji, slušati glazbu, međusobno razgovarati… „Kreativnost traži određenu slobodu. I sama se bavim umjetnošću i znam što mi je potrebno za inspiraciju, a s djecom je isto. Svi me pitaju kako s naših radionica izađe tako puno radova, ali ja uvijek gledam izvući maksimum iz svakog djeteta“, govori Sanja. A brojni se nastali radovi mogu vidjeti na njihovoj završnoj izložbi koju svake godine imaju u Gradskoj knjižnici Pula s kojom godinama surađuje na projektu Čitajmo i stvarajmo zajedno. Tada dobiju i diplome, a svoje radove nose kući.

Cilj nam je od malih nogu kod djece njegovati likovnost i kreativnost te nadarenoj djeci pružiti priliku za velik napredak“, ističe Sanja i dodaje kako joj je najbolja potvrda to što se njeni polaznici kasnije upisuju u ŠPUD. Kako Artić vodi već preko 20 godina, među bivšim polaznicima su i oni koji su u međuvremenu završili likovnu akademiju, a imala je situaciju gdje je u galeriji Studentskog centra Pula otvorila izložbu jednoj polaznici koja je dolazila na Artić.

Mi smo primjer da se ustrajnošću i kvalitetom, predanošću i stalnom željom za napretkom može održati kvaliteta u radu i biti prepoznatljiv“, kaže nam Sanja. Smatra kako danas, kad bi mladi sve htjeli preko noći, ovo im je dobra prilika da spoznaju da tako ne ide. Likovno stvaralaštvo je odlično i za razvoj fine motorike te sjajno za mentalno zdravlje i prilika da djeca i mladi uđu u taj neki svoj svijet, bez tehnologije koja im stalno odvlači pažnju. Drago joj je stoga da skupa sa svojim polaznicima ima priliku obogatiti našu kulturu te daje dobar primjer kako se radom i ustrajnošću može postići mnogo.

Likovno izražavanje i kreativnost od velikog su značaja za koncentraciju kod djece. Posebno je to važno danas kad ima puno hiperaktivne djece kojoj razni mediji dodatno odvlače pažnju i čine ih još više rastresenima. Ovdje imaju fokus na ono što rade i uče cijeli proces izrade nečega od početka do kraja“, pojašnjava Sanja te zaključuje: „Puno godina rada, kontinuitet, predanost Artiću tijekom svih životnih faza, pa i trudnoće, uz redovan posao koji imam, ono su što smatram ključnim za njegovo uspješno održavanje“.

(Paola Albertini)