Sadnica kestena Anne Frank čuva se u pulskoj Gimnaziji

Sadnica kestena Anne Frank čuva se u pulskoj Gimnaziji-92684

PULA POSTALA PRVI GRAD U HRVATSKOJ U KOJEM JE POSAĐEN KESTEN, SIMBOL PATNJE ANNE FRANK
U utorak, 20. studenog, na Svjetski dan djeteta, u atriju Gimnazije Pula održana je svečana primopredaja sadnice kestena Anne Frank kao plod suradnje Hermes ComuniActiona iz Zagreba i Gimnazije Pula, a uz potporu grada Pule i Herculanee.

„Kako sam mogao znati da je Anni toliko značilo vidjeti komadić plavog neba, vidjeti galeba u letu i koliko je taj kesten značio kada Anne nikad nije pokazivala zanimanje za prirodu? Ipak, čeznula je za njom poput ptice u kavezu, i jedino joj je pomisao na slobodu pružao utjehu.“ Citat je to Otta Franka, Anninog oca koji objašnjava kako je kesten simbol patnje koju je Anne Frank proživjela skrivajući se u kući od nacista koji su ju progonili zbog njene etničke i vjerske pripadnosti, a koji joj je bio jedini kontakt sa stvarnim svijetom kojeg je imala. Anne kesten tri puta spominje u svom dnevniku te on postaje važan simbol kojeg Kuća Anne Frank odlučuje sačuvati donijevši odluku da se kesten rasadi i da se mladice podijele školama koje nose njeno ime, kao i organizacijama koje se bave projektima Anne Frank.

Grad Pula postao je tako prvi grad u Hrvatskoj u kojem je posađen ovaj kesten, a koji je do sada posađen diljem Europe. Zahvaliti možemo anonimnom autoru koji donirao ovu mladicu nakon što je čuo za izložbu Anne Frank održanu u Hrvatskoj koja je bila i više nego dobro posjećena.

„Iznimno nam je drago da je baš Pula grad u koji smo došli posaditi kesten, a sve zbog vrlo nesebičnog angažmana škole i učenika koji su sudjelovali u našim projektima. Sigurni smo da će kesten ovdje biti siguran i da će poruka koju on nosi biti proširena“ objasnio je Franjo Jurkin iz Hermes ComuniActiona, ujedno i koordinator izložbe Anne Frank.

U pulskoj gimnaziji mladica kestena Anne Frank čuvat će se do proljeća, kada će se presaditi u neki od vanjskih prostora škole, ili u jedan od eko parkova u okolici.

Prema riječima profesorice Teodore Beletić, gimnazijalci imaju dugu tradiciju sadnje stabala. Naime, prije 25 godina počeli su oplemenjivati zelenilo grada, vodeći se uvjerenjem kako sami trebaju biti promjena koju žele vidjeti te da je bolji svijet moguć, baš kao što to poručuje i Anne Frank.

Ravnatelj Gimnazije Filip Zoričić naglasio je kako je bitno slati poruke mira i solidarnosti koje toliko znače za Gimnaziju, važnu obrazovnu instituciju, a koje će, nada se, doprijeti i do šire javnosti: „Ovo stablo koje će rasti i uskoro biti dio našega grada zapravo je simbol života. Pokušajmo o rastu i životu razmišljati kroz zapise i riječi Anne Frank. Neka nam kesten bude poruka, ne samo ona o očuvanju planete, već o humanosti, solidarnosti, toleranciji, moralnoj obzirnosti i brizi jedan za drugoga.“

Mi koji smo slobodni i koji se ne skrivamo, na nama je dužnost da počnemo činiti svijet boljim svakim činom kojeg možemo napraviti, i svakim propustom kojeg možemo spriječiti. Baš kao što je napisala i Anne Frank: „Kako je divno to da nitko ne mora čekati ni trenutak da bi počeo svijet činiti boljim.“

(REx/Sanja Tkalčec/Manuel Angelini)