SAD ne preporučuje putovanja u još 100 država uključujući i Hrvatsku

SAD ne preporučuje putovanja u još 100 država uključujući i Hrvatsku-116727

ZBOG JAKO VELIKE STOPE COVIDA-19
Američki State Department dodao je ovaj tjedan stotinjak zemalja na popis država za koje ne preporučuje da se u njih putuje, uključujući Hrvatsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu, Francusku, Meksiko i Njemačku, zbog "jako velike stope covida-19". State Department je u ponedjeljak kazao da će povećati broj država tog najvišeg četvrtog stupnja upozorenja na oko 80 posto država u svijetu. Na njemu su do utorka bile 34 zemlje od oko 200. Sada ih je oko 130.

State Department navodi da se odluka temelji na postojećim ocjenama epidemiološke situacije u tim zemljama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Među državama na koje se odluka odnosi nalaze se Finska, Egipat, Belgija, Turska, Italija, Švedska, Švicarska i Španjolska. Neke poput Kine i Japana ostale su na trećoj razini upozorenja i za njih se građanima preporučuje da ponovno razmisle trebaju li onamo putovati.

Većini Amerikanaca već je onemogućeno putovanje u veći dio Europe zbog pandemije covida-19. Washington je zabranio ulazak u zemlju gotovo svim neameričkim državljanima koji su nedavno bili u većini europskih zemalja, Kini, Brazilu, Iranu i Južnoafričkoj Republici. U utorak je na još 30 dana produljena zabrana putovanja u Kanadu i Meksiko koja nisu nužna.

(REX)