Riječki HNK s premijerom “Miscellanea” u porečkom kazalištu

Riječki HNK s premijerom “Miscellanea” u porečkom kazalištu-87052

SUBOTA, 21. TRAVNJA U 20 SATI
Četiri priče Nelide Milani, jedne od glavnih predstavnica kulture talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji, poznate spisateljice i jezikoslovke te dobitnice brojnih međunarodnih nagrada, bit će premijerno izvedene u porečkom kazalištu 21. travnja. Riječ je o predstavi “Miscellanea”, Talijanske drame riječkog HNK koju će porečka publika moći pogledati među prvima, i to na talijanskom jeziku s hrvatskim titlovima.

“Miscellanea” nije tek puki hommage Nelidi Milani, to je, dapače, poziv na čitanje njezinih djela ili, zašto ne, njihovo ponovno otkrivanje. Redatelj Mario Brandolin uz minimalne intervencije u poetičnost autoričinog pera prenosi ljepotu, zvuk i stil jezika kojima se Nelida Milani izražava.

Živa zbilja Istre u svakom njenom aspektu i značajkama savršeno se zrcali u autoričinom opusu, pisao je devedesetih esejist Alessandro Damiani, a kao posebnu vrednotu njezine naracije vidio je povrat izgubljenog vremena, dimenzije, atmosfere u njihovoj cjelovitosti.

Predstava je utemeljena na četiri priče iz knjige „Crinale estremo“. Elvia Nacinovich izvodi „Majku“, monolog kojem je dala svoj snažan, upečatljiv doprinos i s dramaturškog aspekta, a tri su ostale mikropriče „Susret“, „Jedan i trojan“ i „Vinicio“.

Pored Elvije Nacinovich na sceni će se predstaviti Bruno Nacinovich, Ivna Bruck, Francesco Godina, Toni Plešić, Lucio Slama i dvije mlade glumice: Serena Ferraiuolo iz Napulja, prinova Talijanske drame, a iz Rovinja Irena Tereza Prpić.

Nakon riječke pretpremijere, premijera će se održati u porečkom kazalištu 21. travnja u 20 sati. Ulaznice se kupuju na blagajni kazališta u radno vrijeme (srijedom od 10 do 12 sati, četvrtkom, petkom i subotom od 17 do 20 sati), a rezervirati se mogu online na poveznici bit.ly/RezervirajOnline ili na broj telefona 052 887 223 u radno vrijeme blagajne. (REX)