Rijeka i Trst od danas povezani svakodnevnom željezničkom linijom

Rijeka i Trst od danas povezani svakodnevnom željezničkom linijom-144463

DO KRAJA RUJNA OVE GODINE
U srijedu Rijeku je zahvatio val novog prometnog povezivanja. Prvi putnički vlak na novoj putničkoj željezničkoj liniji između Trsta i Rijeke stigao je na cilj. Najavljeno je da će vlakovi na ovoj liniji prometovati svakodnevno od 24. travnja do kraja rujna ove godine, s polaskom iz Trsta u 7:50 sati te povratkom iz Rijeke u 18:25 sati.

Ova nova linija, koju će opsluživati višesustavni elektromotorni vlak Stadler Flirt u vlasništvu Slovenskih željeznica, donosi sa sobom ne samo udobnost putovanja već i obećanje povezivanja kroz granice. Kapacitet vlaka od 235 sjedala, uz mjesta za bicikle i dječja kolica, čini ga pristupačnim putnicima različitih potreba.

Posebna pažnja posvećena je inkluziji, s omogućenim ulaskom osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, te pristupom besplatnom Wi-Fi-u. Cijene karata su pristupačne, s 8 eura za jednosmjernu kartu i 16 eura za povratnu. Djeca od 6 do 12 godina putuju za 4 eura, dok je prijevoz djece do 6 godina besplatan. Za prijevoz bicikla naplaćuje se dodatnih 5 eura.

Ova linija ne samo da olakšava putovanje između Trsta i Rijeke, već otvara vrata za kvalitetnije povezivanje ruralnih, perifernih i prekograničnih područja Italije, Slovenije i Hrvatske. Prema priopćenju HŽ Putničkog prijevoza, ova nova usluga ne samo što će olakšati svakodnevne putnike, već će također potaknuti razmjenu kulture, turizma i gospodarske suradnje među regijama.

Osim toga, nova linija pruža potencijal za smanjenje prometnih gužvi i emisija stakleničkih plinova, promovirajući održivost kao ključni element modernog javnog prijevoza.

(REX/foto: Slovenske železnice)