Radionica iz forenzičkog računovodstva na OET-u

U TIJEKU PRIJAVE ZA RADIONICU O FINANCIJSKOJ KRIMINALISTICI  
U petak s početkom u 11 sati na Odjelu za turizam i ekonomiju u Puli Prof.dr. George Stevenson Smith , istaknuti stručnjak u području forenzičkog računovodstva, održat će  praktične radionice i  iz forenzičkog računovodstva, prijevara i pronevjera namijenjene stručnjacima iz prakse: sudskim vještacima, revizorima, računovođama, inspektorima, službama gospodarske i financijske kriminalistike te ostaloj zainteresiranoj stručnoj javnosti. Prof. dr. Smith je takve seminare održavao u Australiji, Novom Zelandu, Mađarskoj, SAD-u, itd. Autor je velikog broja članaka iz područja forenzičkog računovodstva, kao i suautor knjige: Forensic and Investigative Accounting. Za svoje radove primio je nagradu McGraw-Hilla te udruge High Technology Crime Investigation Association, čiji je član. Prije akademske karijere djelovao je kao ovlašteni javni i upravljački računovođa i bio financijski analitičar pri Securities and Exchange Commission, Washington, D.C.
Prof.dr. Smith će prvu radionicu s navedenom tematikom održati u Puli,  pri Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" Pula, dana 29. travnja 2011.  od 11 do 15 sati. Predavanje će se održati na engleskom jeziku. Cijena radionice: 400 kn + PDV (sve informacije i prijave na tel. 377-042, 377-068, www.efpu.hr).

Program radionice:

Definiranje forenzičkog računovodstva, računovodstva prijevara
- Postoji li razlika?
- Koja je uloga kompjuterske (računalne) forenzike?

Klasične financijske prijevare/pronevjere
- Kako kriminalci kradu od svojih poslodavaca?
- Kako kriminalci kradu od bilo koga?

Lažiranje financijskih izvještaja
- Krađa od dionika, tj. javnosti

Kako „izmigoljiti“ s ukradenim svotama?
- Pranje novca

Kompjuterska forenzika
- Metode neovlaštenog pristupa
- Metode prikupljanja e-dokaza

Procjene ekonomske štete
- Materijalna šteta
- Nematerijalna šteta

Mogu  li računovođe spriječiti financijske prijevare/pronevjere?


O predavaču: Prof. Smith je predavao na fakultetima i sveučilištima u Australiji, Italiji, Novom Zelandu i SAD-u. Doktorirao je pri Sveučilištu u Arkansasu. Autor je velikog broja računovodstvenih radova i članaka u području financijskih prijevara i pronevjera te koautor četvrtog izdanja knjige  Forensic and Investigative Accounting (2009), čije se peto izdanje očekuje u jesen ove godine,  autor je knjiga  Managerial Accounting for Libraries and Other Not-for-Profit Organizations (2002) i Accounting for Libraries and Other Not-for-Profit Organizations (1999)  koje se bave tematikom financijskog menadžmenta u neprofitnim institucijama.  Prije akademske karijere, prof. Smith, ovlašteni javni i upravljački računovođa bio je financijski  analitičar pri Securities and Exchange Commission, Washington. Član je High Technology Crime Investigation Association. Tijekom akademske godine 2010/11, predaje pri Odjelu za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“ u okviru Fulbrightovog programa.