Puštanje morskih kornjača i otvorenje izložbe “More zvukova”

Puštanje morskih kornjača i otvorenje izložbe “More zvukova”-97982

U MORE SU PUŠTENE TRI KORNJAČE - RAFAEL, TILAGO I ŽAL
Centar za oporavak morskih kornjača održao je godišnje puštanje morskih kornjača u petak 14. lipnja 2019. godine. U more su puštene 3 kornjače - Rafael, Tilago i Žal. Puštanje je održano na plaži pored svjetionika Verudica na poluotoku Verudela gdje su se i predstavile kornjače.

Ove godine nije bilo tradicionalne povorke koja kreće iz Aquariuma Pula, a nakon puštanja morskih kornjača, Aquarium Pula organizirao je otvorenje nove izložbe “More zvukova” (Sea of Sound) u utvrdi Verudela. Izložba je posvećena različitim zvukovima koje proizvodi morska fauna, ali i antropogenoj buci kao velikom utjecaju čovjeka na život u moru. S obzirom da je 2019. godina obilježena kao Međunarodna godina zvukova, ova će izložba popratiti tematiku uz zanimljive interaktivne instalacije i zabavne edukativne materijale o produkciji zvukova u moru i onečišćenju bukom koja ometa život mnogih morskih životinja.

Opis kornjača  
 
Žal je glavata želva koja je u Centar stigla početkom svibnja, težine je 15 kg i duljine oklopa oko 50 cm. Starost joj je procijenjena na 15 godina. Pronađena je u koči prilikom lova na pličini Albanež, nedaleko od krajnjeg juga Istre. Ribari su smatrali da je ozlijeđena tijekom podizanja mreže jer se slabo kretala. Pri dolasku u Centar je kratko vrijeme plutala i nije htjela jesti samostalno. Tek se nakon tjedan dana počela hraniti srdelom i lignjama nakon čega se vrlo brzo oporavila.

Rafael je manja kornjača koja se oporavlja od amputacije desne prednje peraje. Nađen je kako pluta zapetljan u otrgnutu ribarsku mrežu uz obale otoka Korčule u veljači 2018. godine. Prevezen je u Split gdje mu je veterinar morao odrezati peraju te je nakon nekoliko dana dopremljen u pulski centar. Rafaelov oporavak je bio dugotrajan, imao je svega 1 kg i 25 cm duljine oklopa, a procijenjeno je da ima tek 2 godine. Danas Rafael ima 3 kg, duljinu oklopa od 30 cm i napokon je stekao dovoljno kondicije za samostalan život u moru.  

Tilago je glavata želva koju su pronašli djelatnici Parka prirode Telašćica, imao je 30 kg i duljinu oklopa 60 cm. Procijenjena mu je starost od 20 godina. Dopremljen je u Centar u veljači 2017. godine gdje je ustanovljena stara ozljeda oklopa i zakrivljenost kralježnice. Moguće je da ga je brodica slučajno porezala propelerom te je uzrokovala opsežne ozljede koje su zarastanjem potisnule zrak iz pluća koji je nepravilno ispunio unutrašnjost oklopa. Iz tog razloga teže pokreće stražnje peraje i nepravilno pliva. Iako nepravilnog oklopa, Tilago je uspio povratiti plovnost i pravilno kretanje tako što je zimi boravio u velikom izložbenom bazenu Aquariuma Pula te je sada spreman vratiti se u more.

(rex/foto Elvis Malagić)