Pula ima povijest zabranjivanja, Zoričić ima uzore…

Pula ima povijest zabranjivanja, Zoričić ima uzore…-135156

ZORIČIĆ NA TRAGU  LIZAP-u

Prije dvadesetak godina u Puli su na snazi bile odluke Gradskog vijeća Grada Pule kako se u javnim prostorima u vlasništvu grada ne smiju organizirati partyi elektronske glazbe. Vlast koju je predvodio Luciano Delbianco kao gradonačelnik a u kojoj su se isticali Boris Šuran, Livio Bolković, Boris Nemaš, a koju je ideološki predvodio Bruno Langer koji sebe voli nazivati civilnim aktivistom. Upravo je Langer uznemiren MTV Valkana Beach Festivalom  kojem je pokroviteljstvo u to vrijeme preuzeo moćni MTV kumovao ovoj odluci. 

Bruno Langer, rocker živi u neposrednoj blizini kupališta Valkane pa si je političku moć koju je tada imao iskoristio za legalizaciju zabrane, ali ne samo ovog festivala, nego za organizaciju bilo kojeg oblika zabave na kojoj je baza elektronska glazba. Nakon toga se MTV Valkana Beach Festival prebacuje na alternativnu poziciju, na sportski aerodrom Medulin što je gotovo pa uništilo ovu manifestaciju. Langer, Šuran, Bolković i ostali legalizirali su ovu odluku čime je Pula postala jedini grad u svijetu u kojem je bila zabranjena elektronska glazba.

Ova namjerno zaboravljena činjenica ponovno je postala aktualna ovih dana kada vlast koju čine NGL Filip Zoričić, SDP, HDZ, dvije navodno Nezavisne zastupnice i predsjednik srpske nacionalne manjine bez bilo kakvog pravnog uporišta zabranjuju koncert narodne glazbe u Domu sportova Mate Parlov. Jedan dio građana pamti sjednice Gradskog vijeća u vrijeme tzv Liste za Pulu (LIZAPU) liste koja je većinu  održavala uz pomoć vijećnice HDZ-a Lidije Grgete koje je na sjednice samo za glasovanje dovozio Bruno Langer lično i personalno. "HDZ u Puli nije u koaliciji sa SDP-om i IDF-om, nego predstavnica stranke u Gradskome vijeću Lidija Grgeta glasuje u skladu s politikom stranke i interesima građana Pule", govorio je Vlado Milić tadašnji predsjednik pulskog HDZ-a na konferenciji za novinare. Svaka sličnost s današnjim događajima je slučajna, 

Jedine glasove otpora u to vrijeme artikulirala je Nezavisna lista Loredane Štok, no političkim igricama tadašnji gradonačelnik Delbianco, Livio Bolković, Boris Šuran i ostali vrlo su brzo maknuli Lorednu Štok s pozicije Predsjednice gradskog vijeća pa su bez problema odluke poput ove s zabranom partya postale tehnička stvar. U to vrijeme u Puli je pokrenuta i peticija za zatvaranje Kluba Uljanika iza koje je stajao, pogađate, Bruno Langer, lično i personalno.

Današnja informacija u Glasu Istre kako je Dušica Radojčić bila Predsjednica TZ Pula je dio slaganja tadašnje političke karte, a današnja šefica platforme Možemo! se na toj poziciji našla iz "kvote" Nezavisne liste Loredane Štok. S obzirom da je te daleke 2001.godine internet bio slabije razvijen, ove se činjenice gotovo i ne pronalaze preko google no zahvaljujući digitalizacija prije svega Glasa Istre ovaj dio političke povijesti biti će dostupan zainteresiranoj javnosti. Možda samovolja današnjeg gradonačelnika nakon podsjećanja na ove događaje, bude svedena na nešto normalniju razinu. 
(NENAD MARJANOVIĆ FRIC)