„Prosjačka opera“ za početak Ulyssesove sezone

„Prosjačka opera“ za početak Ulyssesove sezone-146034

ZAPOČINJE 19. SRPNJA
Kazalište 'Ulysses' ovogodišnju sezonu započinje 19. srpnja premijerom Brechtove 'Prosjačke opere', koju realizira zajedno sa GDK Gavella iz Zagreba. Redateljica predstave je Lenka Udovički, a dirigent, muzički voditelj i aranžer je Karlo Hubak, koji je Brechtovo djelo preveo s njemačkog. U predstavi igraju Bojana Gregorić Vejzović, Nika Ivančić, Anica Kontić, Ana Kvrgić, Barbara Nola, Mada Peršić, Tara Rosandić, Dijana Vidušin i Deni Sanković, a dramaturginja Željka Udovičić Pleština kaže „da Brecht oštrim perom komentira socijalne, političke i ekonomske probleme vlastite suvremenosti što daje razlog  nadolazećem nacionalsocijalizmu da se potrudi udaljiti ga s pozornica i zabraniti“. “Prosjačka opera” Bertolta Brechta i danas odzvanja kao snažno upozorenje na društvene probleme i moralne propuste koji su duboko ukorijenjeni u našem svijetu jer postavlja pitanja koja su i dalje relevantna u kontekstu društvenih, političkih i ekonomskih problema s kojima se suočavamo“. „Prosjačka opera“ bit će osam puta izvedena do kraja srpnja na tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

U srpnju u ljetnom kinu na Velikom Brijunu bit će izvedena i predstava „Cure“, redateljice Tjaše Črnigoj, nastale prema ispovijestima žena tri generacija: izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina. Predstava je nastala u suradnji riječkog Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj i kroz osobne priče žena ocrtava promjenu vremena i društveno-političkih sistema. Kao i uvijek vlada veliki interes za koncert Damira Urbana 28. srpnja, koji je i rasprodan, a od početka kolovoza do kraja ovogodišnje sezone posjetitelji će imati prilike vidjeti mnoge uspješnice Kazališta „Ulysses“ i brojna gostovanja i koncerte. Čak četiri večeri na Brijunima će biti igran Shakespearov „Kralj Lear“ s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, što je i jedna od najuspješnijih predstava „Ulyssesa“. 

Zijah Sokolović gostovat će s dvije predstave, „Glumac… je glumac… glumac… je glumac“ i Kreležinom „Goya“, koju je slavni glumac i režirao. I ove godine igrat će se predstava „Tko se boji Virginije Woolf“ koju je režirala Lenka Udovički, a s posebnim interesom se očekuje predstava Kokana Mladenovića „Bilo jednom na Brijunima“. U sklopu Regionalne unije teatara RUTA gostovat će kazališta iz Ljubljane, Skopja, Podgorice, Sarajeva i Beograda, a koncerte na Brijunima imat će Vlatko Stefanovski i grupa Vatra, time da će na kraju sezone 31. kolovoza koncert imati Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor.


(rex)