Projekt “Polje mira” u OŠ Veli Vrh Pula

Projekt “Polje mira” u OŠ Veli Vrh Pula-130725

PROJEKT SE ODRŽAVA OD 2013. GODINE
U četvrtak, 22. rujna 2022. godine, u Područnoj školi Baška održano je obilježavanje projekta Polje mira (The Peace Field Project). Riječ je o međunarodnom projektu pokrenutom 2013. godine uoči obilježavanja 100. godišnjice početka Prvoga svjetskog rata. Nositelj projekta je Nacionalni dječji nogometni savez iz Engleske, koji je inicirao osnutak Međunarodnog dječjeg nogometnog saveza. Glavni partner projekta je Selo mira u belgijskom Mesenu u blizini kojega se nalazila bojišnica za vrijeme Prvoga svjetskog rata na kojoj su se za vrijeme Božića 1914. godine njemački i britanski vojnici susreli na „ničijoj zemlji“ i zaigrali nogometnu utakmicu. Taj jedinstveni događaj u ratnoj povijesti ušao je u stručnu literaturu pod nazivom Božićno primirje (The Christmas Truce). Do danas su se u ovaj međunarodni projekt uključile škole, nogometni klubovi i interesne grupe iz 15 država s pet kontinenata. Prva škola iz Republike Hrvatske koja se u rujnu 2021. godine uključila u projekt bila je OŠ Veli Vrh iz Pule. Područnu školu Baška s pulskom školom povezuje učitelj Ivan Šorić, rodom iz Baške, koji je radio u školi Družbe Sv. Ćirila i Metoda za Istru u Velom Vrhu. Nakon izbijanja Prvoga svjetskog rata, učitelj Šorić je mobiliziran i poslan na Istočno (Rusko) bojište, gdje je u listopadu 1914. godine umro od kolere. : Za Istru je živio, bio je učitelj djece na družbinoj školi i pred smrt sjeti se Istre, sjeti se družbe sv. Ćirila i Metoda i zapisa joj - iza smrti majke - imovinu svoju. Još se u pismu oprašta od prijatelja svojih ovim riječima: Budite mi zdravi i veseli, a ne zaboravite našu bijednu i siromašnu Istru.

Učenici i djelatnici PŠ Baška bili su gosti OŠ Veli Vrh prilikom njenog pristupanja ovom međunarodnom projektu, a ovoga četvrtka upriličen je uzvratni susret između dviju škola.

U sklopu obilježavanja projekta održan je u bašćanskoj školskoj sportskoj dvorani prigodni program. U svojim pozdravnim govorima načelnik Općine Baška Toni Juranić i ravnateljica OŠ Veli Vrh Ileana Zahtila Blašković podsjetili su na važnost prenošenja mirovne poruke među mladima, a sve u cilju izbjegavanja konflikata i sukoba te razvijanju tolerancije, miroljubive koegzistencije i ljudskih prava.  U nastavku programa sudionici projekta posjetili su izložbu „Bašćanski đački vremeplov“, postavljenu u Galeriji Zvonimir. Program je zaključen odigravanjem prijateljskih nogometnih utakmica između učenika bašćanske i pulske škole na igralištu NK „Vihor“, koje se ovom prilikom prometnulo u Polje mira. Prije odigravanje same utakmice, gospođa Verica, tajnica NK Vihor iz Baške ukratko je učenicima OŠ Veli Vrh predstavila povijest NK Vihor iz Baške.

Projekt Polje mira u OŠ Veli Vrh snažno podržavanju Grad Pula te NK Veli Vrh.

(REX/OŠ Veli Vrh)