Projekt “Pokretom do zdravlja”

Projekt “Pokretom do zdravlja”-55541

UKLJUČENO PET OSNOVNIH ŠKOLA
Osnovna škola Vodnjan – Scuola elementare di Dignano u 2015. godini uključila se u projekt pod nazivom „Pokretom do zdravlja“. O čemu je riječ?

Radi se o projektu Medicinske škole Pula, sufinanciranom od strane Istarske županije u iznosu od 60.000,00 kn, a u čijoj realizaciji sudjeluje tim sastavljen od stručnih nastavnika smjera fizioterapeutskog tehničara/ tehničarke, profesora tjelesne i zdravstvene kulture, dr.spec. pedijatar, dr.med. spec epidemiologije; ing. nutricionizma, dr.med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije i ravnateljice škole.

Osim Vodnjan škole, ove godine realizaciju projekta svojim uključivanjem podržale su još 4 osnovne škole: OŠ Giuseppina Martinuzzi, OŠ Šijana, OŠ Vidikovac i OŠ Veli Vrh, uz pomoć Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Istarskih domova zdravlja.

Naime, svjesni činjenice da prekomjerna tjelesna težina uzrokuje velike probleme već i u najranijoj dobi, odlučili smo naše učenike uključiti u ovaj projekt kojem je primarni cilj prevencija pretilosti i posturalnih deformiteta, primjenjujući koncept vježbi individualiziran i prilagođen od strane stručnjaka populaciji osnovnoškolske djece.

Odlučili smo postati djelom ove „promidžbe“ zdravog života, približiti tjelovježbu djeci, kroz sport i igru potaknuti ih da vode brigu o svom tijelu i zdravlju te im ukazati na potrebu uvođenja  tjelovježbe u svakodnevni život, što će znatno utjecati na njihov budući razvoj, te u konačnici, život u starijoj dobi.

Iznimno nam je drago da su naši učenici četvrtih razreda (a, b i t) objeručke prihvatili ovaj mali izazov te da se vesele nadolazećim aktivnostima u koje će biti uključeni.

Naime, u sklopu projekta provoditi će se fizioterapijske procjene od strane stručnjaka, koji će na temelju iste napraviti koncept vježbi prilagođen svakom djetetu i njegovom zdravstvenom stanju; biti će organizirani poligoni za razvoj motoričkih sposobnosti i vještina, koordinacije, brzine, snage i ravnoteže, besplatne radionice sportsko rekreativnih klubova, druženja u prirodi i slično.

Ponosni smo što je važnost uključivanja djece u ovaj projekt prepoznalo i sportsko društvo iz Vodnjana Rok sport, čiji su se treneri priključili projektnim aktivnostima u vidu besplatnih radionica za djecu.

Cilj nam je da što veći broj djece spozna dobrobiti sporta u svakodnevnom životu te da potaknemo i njihove roditelje da vode brigu o zdravlju svoje djece, njihovoj pravilnoj prehrani te potrebi da se djeca u svoje slobodno vrijeme bave nekom sportskom aktivnošću, kako bi se razvili u tjelesno zdrave i sportski aktivne mlade ljude, te na taj način ujedno provodili manje vremena u sjedećem položaju za kompjuterom, a sve više vremena baveći se sportom.