Projekt Parenzana Magic sufinanciraju istarski i slovenski partneri

Projekt Parenzana Magic sufinanciraju istarski i slovenski partneri-56287

UGOVOR POTPISALI ŽUPANIJA, POREČ, BUJE, OPĆINE MOTOVUN, PIRAN, KOPAR I IZOLA
Danas je u sjedištu Istarske županije u Puli potpisan Ugovor o sufinanciranju projekta 'Parenzana Magic'.

Ugovor su potpisali predstavnici projektnih partnera: Istarske županije, Općine Motovun, Grada Poreča, Grada Buja, Općine Piran, Kopra i Izole.

Konferenciji je prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije Edi Akilić i viša savjetnica za međunarodne projekte Manuela Hrvatin, a dobrodošlicu gostima iz istarskih općina i gradova, te slovenskim partnerima, zaželio je dožupan Miodrag Čerina koji je najavio još jedan 'magičan korak Parenzane'.

Projekt se ostvaruje u sklopu programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Slovenije IPA SI-HR 2007.-2014, ukupno je vrijedan 510.358,95 eura, a ciljevi projekta su, kako je istaknula Manuela Hrvatin, razvoj turizma kroz prekograničnu ponudu, obogaćivanje turističke ponude, pozicioniranje trase kao kulturno – sportske destinacije, poticanje razvoja lokalnih inicijativa i promicanje zdravog načina života.

Kao sljedeći korak, Hrvatin je najavila tamponiranje trase radi lakšeg održavanja, ali je odbacila mogućnost njezinog asfaltiranja.
Kazala je i da će se nastaviti ulaganja u turističku infrastrukturu, u koju je već utrošeno oko 800 tisuća eura, odnosno nešto više od šest milijuna kuna. Glavni je cilj u Tribanu urediti zgradu stare škole gdje će se smjestiti Javna ustanova Parenzana, koja će se skrbiti o ovoj stazi te će ujedno biti odmaralište i prenoćište za bicikliste i sportaše, ali i sve rekreativce.
Duž trase Parenzana biti će izgrađeno i opremljeno sedam odmorišta za bicikliste, vizualno i sadržajno će se opremiti dva muzeja, tunel u Motovunu će se opremiti solarnom rasvjetom, a duž  hrvatskog dijela trase biti će postavljena vertikalna prometna signalizacija radi osiguravanja kretanja stazom.

Danas je najavljen i prekogranični Wine Run Parenzana Maraton na kojem će sudjelovati 300 maratonaca u organizaciji Istarske županije i općine Piran, a grad Poreč i općina Kopar će organizirati prekograničnu Parenzana biciklijadu za 300 biciklista. (D.F.)