Proces usvajanja djece se ubrzava, a povećavaju se i naknade udomiteljima

Proces usvajanja djece se ubrzava, a povećavaju se i naknade udomiteljima-123829

MINISTARSTVO OSNOVALO POVJERENSTVO ZA UBRZAVANJE PROCESA TE POKRENULO ZAKON KOJI POVEĆAVA I NAKNADE UDOMITELJIMA
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike osiguralo je  novac za proširenje kapaciteta Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj ulici i drugoj alternativnoj lokaciji, jer u domu trenutno boravi 99 djece a kapacitet je ograničen na 60.  Na konferenciji z amedije ministar Josip Aladrović  istaknuo je  kako će novim Zakonom o udomiteljstvu povećati naknade udomiteljima.
Naveo je kako sistemsko rješenje popunjenosti kapaciteta u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi vide u procesu deinstitucionalizacije te novom  Zakonu o udomiteljstvu kojim povećavaju naknade udomiteljima. 

Cilj odluka na za koje će se izdvojiti 80 milijuna kuna je da djeca ne budu dugo zadržana u Dječjem domu u Nazorovoj ulici i sličnim ustanovama već da se smjeste u udomiteljskim obiteljima.

Čime će im biti osigurana kvalitetnija i bolja skrb te kvalitetnija dugoročna integracija u društvo. Naglasio je da su u Ministarstvu obitelji i socijalne politike osnovali povjerenstvo koje se bavi ubrzavanjem procesa usvajanja djece tako što povezuju centre za socijalnu skrb, odnosno potencijalne posvojitelje s djecom koja potencijalno mogu biti posvojena. 
"Kako je povjerenstvo osnovano, udvostručio se broj djece koja su bila usvojena po sudskim rješenjima", rekao je Aladrović. (Vlada.hr)