Približavamo se vrhuncu epidemije gripe

Približavamo se vrhuncu epidemije gripe-134079

BROJ OBOLJELIH JE I DALJE NAJVEĆI KOD PREDŠKOLSKE I ŠKOLSKE DJECE
Zanimalo nas je kakva je situacija s gripom u Istarskoj županiji te smo postavili upit Zavodu za Javno zdravstvo IŽ i razgovarali s dr.sc. Brankom Sep-Ševerdij, voditeljicom Odjela za operativnu epidemiologiju. 

"Do sada je u Istarskoj županiji prijavljeno 449 osoba oboljelih od gripe. Poznato je da je stvaran broj oboljelih uvijek veći od broja prijava. Ako usporedimo broj prijava oboljelih od gripe u protekla tri tjedna, možemo reći da se približavamo vrhuncu epidemije gripe, bolje rečeno platou epidemije. Za očekivati je da bi broj oboljelih od gripe počeo opadati negdje od sredine veljače. Gripa je stigla mjesec dana ranije kao što je to bilo i 2018. godine kada se broj oboljelih od gripe počeo smanjivati u veljači, a već dolaskom proljeća nismo imali niti jednu prijavu", kaže nam dr.sc. Branka Sep-Ševerdij.

Za gripu je karakteristična upravo njezina nepredvidivost, a najviše oboljelih je i dalje kod predškolske i školske djece.

SAVJET DR.SC. BRANKE SEP-ŠEVERDIJ

Gripu treba preležati uz simptomatsku terapiju. Treba ostati kod kuće i na taj način ćemo spriječiti širenje zaraze, jer se gripa vrlo lako širi uobičajenim socijalnim kontaktom.

Gripa ne zahtjeva posjet liječniku, osim u slučaju komplikacija, a to su: ako povišena tjelesna temperatura traje dulje od 4-5 dana, ako oboljela osoba otežano diše, jako kašlje, osjeća pritisak u prsima, ili se žali na vrtoglavicu i ošamućenost te kod ponovne pojave povišene temperature nakon kratkotrajnog poboljšanja.

Cijepljenje protiv gripe je najefikasnija mjera zaštite protiv gripe, svakako uz pridržavanje svih onih zaštitnih mjera koje uvijek naglašavamo (izbjegavanje boravka u zatvorenim neprozračenim prostorima, često pranje ruku, jačanje imuniteta hranom bogatom vitaminima, tjelovježbom, ,...). Dobro u vrijeme epidemije gripe kada cirkuliraju i drugi virusi, nositi zaštitnu masku za lice na pravilan način, osobito kod boravka u zatvorenim neprozračenim prostorima.

(H.R.)