Piše: Kristina Hlavati, Foto : Ernes Oliva
Pri Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" u Puli danas je prigodnom svečanom ceremonijom otvorena Peta međunarodna znanstvena konferencija "Entrepreneurship and Macroeconomic Management : Reflections on the World..."/>

Pri OET-u svečano otvorena 5. međunarodna znanstvena konferencija

VIŠE OD 150 ZNANSTVENIKA O GLOBALNIM EKONOMSKIM "PREVIRANJIMA"
Piše: Kristina Hlavati, Foto : Ernes Oliva
Pri Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" u Puli danas je prigodnom svečanom ceremonijom otvorena Peta međunarodna znanstvena konferencija "Entrepreneurship and Macroeconomic Management : Reflections on the World in Turmoil", koja se održava od 24. do 26. ožujka. Dvodnevna konferencija od iznimna značaja za akademsku zajednicu održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof.dr.sc. Robert Matijašić obratio se prisutnima prigodnim pozdravnim govorom, istaknuvši kako su "previranja" u ekonomiji centralna tema znanstvene konferencije, koja su iako aktualna oduvijek sveprisutna. "Znanost traži odgovore, no istovremeno generira nova pitanja", istaknuo je rektor, dodavši kako su ekonomska istraživanja proces bez kraja, uvijek okrenut ka traženju novih rješenja.
Pročelnik Odjela prof.dr.sc. Valter Boljunčić pozdravio je okupljene u ime Odjela, dodavši kako se ova znanstvena konferencija nadovezuje na dugogodišnju tradiciju organiziranja znanstvenih konferencija "Susreti na dragom kamenu", a Odjel od 2000. godine nastavlja organizaciju međunarodnih znanstvenih konferencija. Kontinuirano obrazujući nove zannstvene kadrove, koji su posebno važni u vrijeme "previranja" koja su obilježena prijetnjama i mogućnostima, Odjel doprinosi zajednici u iznalaženju ekonomskih rješenja.  Pročelnik je zaželio sudionicima ugodan boravak u Puli dodavši kako je Odjel  uvijek otvoren za međusobnu znanstvenu suradnju.
"Krizu ne možemo dotaknuti, ali je osjećamo" istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić, izrazivši nadanje kako će se ovom konferencijom pronaći neka nova rješenja. Pozvao je sve prisutne da izdvoje malo slobodnog vremena za razgledavanje tritisućljetnog grada s brojnim povijesnim znamenitostima, te je izrazio nadanje kako će se neki od njih vratiti u Pulu i za vrijeme ljetnih mjeseci.
"Postavlja se pitanje: možemo li kreirati stabilnost i možemo li kreirati istarski model stabilnosti regionalne ekonomije?", upitao se istarski župan Ivan Jakovčić, referiravši se na dinamičnost istarske regije i mogućnosti njezina doprinosa stabilnosti države. Pozvao je znanstvenu zajednicu da pomogne razvoju takvog istarskog modela. "Europska unija donosi brojna previranja i promjene, stoga je nužan što skoriji ulazak Hrvatske u Uniju, no podjenako je važno i kreiranje makroekonomske stabilnosti države, komentiranje poteza HNB-a te kreiranje ekonomske strategije razvoja države", zaključio je župan.
Prof.dr. Boris Cota, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske istaknuo je kako je u današnjem integriranom globalnom tržištu i konkurentnosti, ekonomska i financijska kriza rezultirala padom svjetske industrijske proizvodnje i međunarodne trgovine, stoga je akcent na vladama i drugim institucijama da osiguraju ekonomski rast. Naveo je kako su institucije ključne u ekonomskom razvoju jer osiguravaju potrebne organizacijske strukture. Zajedno trebaju osigurati resurse: kapital, rad, tehnologiju i poduzetništvo u svrhu njihove efektivne alokacije i namjene. Vlada postavlja i predstavlja institucionalni okvir, bez kojeg je poduzetnicima teško investirati u obećavajuće projekte. Ohrabrivanje poduzetnika na investiranje u nacionalnu ekonomiju, najbolji je način za poticanje rasta u manje razvijenim zemljama. Takve investicije ključ su inovacija i rasta proizvodnih kapaciteta kao kombinacija kapitalnih ulaganja i tehnoloških promjena, istaknuo je Cota. "Uvjeren sam kako će izlaganja i diskusije na ovoj konferenciji doprinijeti boljem razumijevanju sadašnjih i budućih izazova s kojim se susreću poduzetništvo i makoroekonomsko upravljanje u uvjetima krize globalne ekonomije", zaključio je Cota.
Doc.dr.sc. Kristina Afrić Rakitovac predsjednica Organizacijskog odbora 5. međunarodne znanstvene konferencije, istaknula je kako će na Konferenciji svoje znanstevne radove izlagati više od 150 znanstvenika iz Europe i svijeta - iz Italije, Velike Britanije, Njemačke, Estonije, Litve, Latvije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Nizozemske, Saudijske Arabije, SAD-a te sa svih hrvatskih sveučilišta. Cilj je Konferencije okupiti znanstvene i stručnjake različitih ekonomskih i poslovnih područja kako bi se analizirali sadašnji i budući izazovi poduzetništva i makroekonomskog menadžmenta u kontekstu globalnnih kriznih previranja.
Uslijedila su uvodna izlaganja koja održavaju ugledni znanstvenici svjetskog glasa, prof.dr.sc. Soumitra Kumar Sharma ( Economics in an uneasy world) i prof.dr.sc. Guglielmo Maria Caporale ( Inflation and inflation uncertainty in the euro area). Više informacija o Konferenciji pogledajte na www.efpu.hr/index.php.