Predstavljen katalog ‘’Živo(s)t kosira’’ u Tinjanu

Predstavljen katalog ‘’Živo(s)t kosira’’ u Tinjanu-58362

ALAT ZANAČAJAN ZA ISTARSKOG SELJAKA
Povodom Međunarodnog dana muzeja koji se danas obilježio u subotu 16. svibnja, u sklopu Folklorne manifestacije  "Kumpanija kosirići i gosti" u  Tinjanu, uz izložbu dječjih radova, predstavljen je i katalog muzejsko-edukativne akcije Živo(s)t kosira Etnografskog muzeja Istre.

   Jubilarna 20. akcija u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva održavala se od travnja do svibnja pod nazivom (ODR)ŽIVO(S)T. Zadana tema odlično se uklopila u programe i misiju Etnografskog muzeja Istre, a to je rad s lokalnom zajednicom. Stoga nije slučajnost da je za temu odabran muzejski predmet koji je još uvijek u živoj upotrebi, a posebno je važan za Tinjan i okolicu. Riječ je o kosiru!

   Program Živo(s)t kosira odvijao se na relaciji Muzej – Kumpanija Kosirići, Tinjan. Kroz mjesec dana u nekoliko faza realizirani su zadani ciljeve kako bi oživili kosir - alat koji je značajan za život istarskog seljaka. Mirjana Margetić, viša muzejska pedagoginja je posjetila djecu iz Kumapnije Kosirići iz Tinjana kako bi ih pobliže upoznala s kulturnom baštinom i fundusom muzeja. Zatim je održana pričaonica pod ladonjom koju je vodio Atilio Prelac, kovač iz Tinjana. Inspirirani pričaonicom na likovno –literarnoj radionici djeca su imala puno motivima za izradu kosira, pisanje priča i pjesama, izradu stripova ili crteža na ovu temu. Svi ovi vrijedni radovi, kao i članci o radu Kumpanije Kosirići, opis Akcije i kratki prikaz kosira iz fundusa muzeja mogu se pročitati u katalogu Živo(s)t kosira. Svim sudionicima edukativne akcije katalog je svučeno dodijeljen Kosirićima na pozornici nakon njihovog nastupa. Rex